Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
DECIDE/ODLUČI Novi projekt udruge U ime obitelji

DECIDE/ODLUČI Novi projekt udruge U ime obitelji

Trodnevna radionica prva u nizu događanja

Ovaj vikend, od 20. do 22. rujna Udruga u ime obitelji organizira prvi u nizu događanja u sklopu projekta Decide/Odluči. Radi se o  trodnevnoj radionici  namijenjenoj mladima, a održava se u Zagrebu. Sudionici ove radionice povećat će svoja znanja o načinima odlučivanja na lokalnoj, nacionalnoj i europskoj razini, načine kreiranja politika u RH i EU. Sudionici će također ovladati vještinama prepoznavanja lažnih vijesti, medijskih manipulacija te će interaktivne radionice pomoći vježbanju kritičkog mišljenja.

U ime obitelji ovaj projekt provodi s europskim partnerima, a projekt je sufinanciran sredstvima EU. Naziv projekta je 'Demokratsko uključivanje kroz kritičko promišljanje o informacijama i obrazovanje (Democratic Engagement through Critical Information Discernment and Education)'. Projekt ima za cilj uključivanje mladih EU u demokratske i izborne procese, osnaživanje građana u provjeri činjenica, medijskoj pismenosti i razvoju kritičkog mišljenja.

'Projektom Decide otvorit će se prostor za raspravu o izazovima i snalaženju u novom dobu brojnih društvenih mreža, medija i informacija, naglašavajući ulogu kritičkog mišljenja i medijske pismenosti, sagledavanja stvarnosti i provjere činjenica. Dobro informirani građani, koji su ovladali vještinama kritičkog razmišljanja, u najboljoj su poziciji da se konstruktivno uključe u nove demokratske okvire i inicijative kako bi se mogli na najbolji način uključiti u demokratske procese. U okviru projekta omogućit će se treninzi za upoznavanje mladih s demokratskim praksama EU-a, poticati rasprave o budućnosti i prioritetima EU-a nakon izbora za EP 2024, ovladavanje vještinama provjere činjenica i dr. Organiziranjem konferencije u Europskom parlamentu, na samom kraju provedbe projekta, promicat će se aktivan dijalog između građana i donositelja odluka', poručuju.

Partnerski konzorcij okuplja 4 organizacije iz Hrvatske, Austrije i Litve, od kojih je svaka stručna u specifičnom području obrazovanja. U ime obitelji, iz Hrvatske, je voditelj projekta, a ostali partneri u projektu su Svjetski savez mladih Jugoistočna Europa iz Hrvatske, Ateitininkų Federacija iz Litve i Plattform Christdemokratie iz Austrije. Aktivnosti projekta provodit će se u Hrvatskoj, partnerskim zemljama Austriji i Litvi te Belgiji.

Projekt će se provoditi tijekom dvije godine, od 1. lipnja 2024. do 31. svibnja 2026., sastojat će se od aktivnosti unutar 7 događaja: 3 radionice uživo, 3 online događaja i 1 konferencije.


Financira Europska unija. Međutim, iznesena stajališta i mišljenja samo su stajališta autora i ne odražavaju nužno stajališta Europske unije ili Europske izvršne agencije za obrazovanje i kulturu (EACEA). Ni Europska unija ni davatelj potpore ne mogu se smatrati odgovornima za njih.

Vaša reakcija na temu