Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović NAKON KRITIKA Ivošević objasnio zašto je izostala potpora Mediteranskom festivalu knjige

NAKON KRITIKA Ivošević objasnio zašto je izostala potpora Mediteranskom festivalu knjige

Prijava je ocijenjena s 97 od ukupno mogućih 175 bodova

Zbog nefinanciranja Mediteranskog festivala knjige Grad Split su javno prozvali ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek te saborski zastupnik, bivši gradonačelnik Andro Krstulović Opara

Dogradonačelnik Bojan Ivošević pojašnjava kako potpore događanjima u Gradu Splitu ne dodjeljuje gradonačelnik, niti se pojedinačno arbitrira o potporama i njihovim iznosima.

'Očito se nekad to tako radilo, pa su stručne službe bile zasute upitima, a često i uvredama organizatora koji nisu izravno dobili novac niti su razumjeli što je pogrešno u takvoj praksi. Sada toga više niti nema jer su svima jasna pravila igre.

Prošle godine donesen je program potpora za događanja od interesa za grad s jasnim kriterijima koji su prošli javno savjetovanje, te se potpore dodjeljuju isključivo putem javnih poziva. Prijave ocjenjuje višečlano, multidisciplinarno, i u radu, zamislite, potpuno neovisno povjerenstvo. 

Potpora dakle ovisi isključivo o kvaliteti projektne prijave i njezinoj usklađenosti s kriterijima bodovanja', kaže Ivošević.

Dodaje kako je prijavu za organizaciju Mediteranskog festivala knjige podnijela Hrvatska gospodarska komora te je ona ocijenjena s 97 od ukupno mogućih 175 bodova, a sva događanja koja su dobila 130 i više bodova dobila su potporu.

'Prijava se, ponavljamo, bodovala na temelju unaprijed poznatih, jasnih i mjerljivih kriterija, i to na temelju onoga što su sami prijavitelji naveli u prijavi.

U prijavnom obrascu za MFK primjerice nije navedeno da postoji niti je opisana suradnja sa znanstvenim i obrazovnim institucijama, suradnja s poduzetnicima sa sjedištem u Splitu, navedeno je da se događanje ne odnosi na promicanje poduzetništva i novih tehnologija i da nije plastic free. 

Zašto organizator nije unaprijedio svoje događanje navedenim elementima ili pak zašto ih sam nije naveo i opisao ako postoje, pitanje je za onog tko je pisao i potpisao takvu prijavu za potporu. 

Uključiti škole, poduzetnike iz područja izdavaštva u Splitu, promovirati poduzetništvo u kreativnim industrijama, nove tehnologije u izdavaštvu, kao i odreći se jednokratne plastike ne spada u kategoriju naročitih pothvata.

MFK želimo puno uspjeha u organizaciji ove godine, ali i da se malo više potrude pri izradi prijave za buduće natječaje', poručuje Ivošević.

Vaša reakcija na temu