Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
DOSTA TI JE FALŠIH Napravi prave fritule s grožđicama!

DOSTA TI JE FALŠIH Napravi prave fritule s grožđicama!

Donosimo recept naših baka

Danas postoji puno verzija i izvedenica fritula -  s jogurtom, jabukama... Ali samo je jedan recept za one prave fritule i to su one koje su mijesile naše bake. 

Recepti se prenose s koljena na koljeno te svaka obitelj ima svoju verziju. Ovo tradicionalno dalmatinsko jelo zapravo je sirotinjski kolač: malo brašna, kvasca, jaja, šaka suhvica (grožđica) i bićerin rakije. Kada je tijesto gotovo i lijepo se diglo, vrijeme je da kreneš s prženjem. 

Tijesto možeš grabiti malom žlicom, ali najbolje je rukom. Rukom zgrabi tijesto, stisni šaku tako da između palca i kažiprsta izleti komad tijesta kao loptica. Uzmi čajnu žličicu koju si prije namočila u ulje i zagrabi lopticu tijesta i stavi u vrelo ulje. Gotove fritule stavi na papirnate maramice da upiju višak masnoće.   

Gastro.24sata donosi starinski recept za fritule s grožđicama.  

Sastojci: 

500 g brašna 

25 g svježeg kvasca 

2 jaja 

50 g suhih grožđica 

200 ml mlijeka 

0,5 dl rakije 

1 žlica ulja 

60 g šećera 

prstohvat soli 

korica od limuna 

šećer za posipanje 

ulje za prženje  

Priprema: 

U posudu s malo mlakog mlijeka rastopiti kvasac uz dodatak žlice šećera  i staviti na toplo da se digne. U posudu staviti prosijano brašno, razmućena jaja, grožđice, rakiju, ulje, mlijeko i ribane korice od limuna. Na kraju dodati kvasac, te od svega umijesiti tijesto i pustiti ga da se diže na toplom mjestu 30 minuta. 

Gotovo tijesto uzimati žlicom i stavljati na vruće ulje, te pržiti na laganoj vatri dok fritule porumene s obje strane.

Pržene fritule staviti u zdjelu, posuti šećerom i poslužiti tople.


Vaša reakcija na temu