Danas postoji puno verzija i izvedenica fritula - s jogurtom, jabukama... Ali samo je jedan recept za one prave fritule i to su one koje su mijesile naše bake.
Recepti se prenose s koljena na koljeno te svaka obitelj ima svoju verziju. Ovo tradicionalno dalmatinsko jelo zapravo je sirotinjski kolač: malo brašna, kvasca, jaja, šaka suhvica (grožđica) i bićerin rakije. Kada je tijesto gotovo i lijepo se diglo, vrijeme je da kreneš s prženjem.
Tijesto možeš grabiti malom žlicom, ali najbolje je rukom. Rukom zgrabi tijesto, stisni šaku tako da između palca i kažiprsta izleti komad tijesta kao loptica. Uzmi čajnu žličicu koju si prije namočila u ulje i zagrabi lopticu tijesta i stavi u vrelo ulje. Gotove fritule stavi na papirnate maramice da upiju višak masnoće.
Gastro.24sata donosi starinski recept za fritule s grožđicama.
Sastojci:
500 g brašna
25 g svježeg kvasca
2 jaja
50 g suhih grožđica
200 ml mlijeka
0,5 dl rakije
1 žlica ulja
60 g šećera
prstohvat soli
korica od limuna
šećer za posipanje
ulje za prženje
Priprema:
U posudu s malo mlakog mlijeka rastopiti kvasac uz dodatak žlice šećera i staviti na toplo da se digne. U posudu staviti prosijano brašno, razmućena jaja, grožđice, rakiju, ulje, mlijeko i ribane korice od limuna. Na kraju dodati kvasac, te od svega umijesiti tijesto i pustiti ga da se diže na toplom mjestu 30 minuta.
Gotovo tijesto uzimati žlicom i stavljati na vruće ulje, te pržiti na laganoj vatri dok fritule porumene s obje strane.
Pržene fritule staviti u zdjelu, posuti šećerom i poslužiti tople.