Priča o vinu i gastronomiji Kaštela se nastavlja pa je u Villi Niki održano predstavljanje nove publikacije pod nazivom 'Kaštela u pjatu i čaši'.
U eno-gastro publikaciji prikazani su recepti tradicionalnih kaštelanskih jela uz neizostavni kaštelanski crljenak. Na samom početku publikacije stoji poziv svima da dođu u Kaštela i uživaju u jelu i piću. 'Inćun pod limun', 'Srdela u savuru', 'Sipa s hobotnicom', 'Kaštelanska pašticada s njokima', 'Brudet od inćuna i slatki kupus', 'Polpeta od šalše i poma' samo su neka od tradicionalnih jela čije recepte možete pronaći u publikaciji. Pored jela tu su i recepti kaštelanska tradicionalna kolača fritula, kaštelanskog kolača i kroštula. Pobrojana su sva kaštelanska tradicijska vina te navedeni svi proizvođači tih vina kao i osvajači oznake 'Zinfandel friendly'. Očekuje se još vinara i ugostiteljskih objekata koji će sudjelovati za izradu konačne verzije, javlja Portal grada Kaštela.
- Pri kraju smo Kreativnog proljeća i uz predstavljanje Zinfriendlia danas predstavljamo našu novu publikaciju 'Kaštela u pjatu i čaši'. Prije smo imali našu priču 'Kaštelanski žmuli i pjati', sada smo to stavili u jednu publikaciju gdje smo prije imali sedam jela, a sada imamo četrnaest jela, imamo sve vinare i sva kaštelanska tradicijska vina. Očekujemo da se uključe ugostitelji i nadamo se tome na jeden, odnosno najdalje do Zinfesta da ćemo izdati tu publikaciju , dogodine čak i na engleskom jeziku. Želimo približiti našim gostima našu eno-gastro baštinu, „Kaštelanske žmule i pjate“, odnosno ribarsko - težačko - tradicijsku 'spizu' kako je mi pripremamo ovdje u Kaštelima - rekao je Srećko Radnić iz klaster Zore.
Publikaciju 'Kaštelanski žmuli i pjati' možete pogledati ovdje.
Istaknuo je kako je Kreativno proljeće prošlo i više nego dobro te da su napravili veliki iskorak s ovom pričom na kraju, ali i u predstavljanju domovine zinfandela na Vinistri, na sajmu vina u Splitu te na Morskim putima o'crljenka po otocima. Dogodine se očekujemo još više, cijela godina Domovine zinfandela s kojom kreće Kreativno proljeće.
- Naši sugrađani i svi oni koji dođu u posjed publikacije mogu vidjeti neka karakteristična kaštelanska jela, odnosno recepte za ta jela i neka tipična kaštelanska vina. U publikaciji po prvi put nalazi se popis naših restorana i konoba koji su dobili oznaku Zinfriendly što znači da u svojoj vinskoj karti imaju kaštelanski crljenak ali i da barem jedan od tih crljenaka toče na čašu. To je bio jedan od uvjeta i neki su odmah na prvu prihvatili ovu cijelu priču i već tako rade, a vjerujem da će se s vremenom ovoj cijeloj priči priključiti i više naših ugostitelja - kazala je direktorica TZG Kaštela Nada Maršić.
Priča o kaštelanskom crljenku krenula je iz vinograda Ivice Radunića kada su trsovi iz njegovog vinograda otišli na identifikaciju, odnosno DNK analizu u Ameriku te je potvrđeno da je to američki zinfandel.
- Priča je krenula tim otkrićem, upravo u mom vinogradu nekoliko starih trsova tada starih oko pedesetak godina još uvijek živi i od njih se razmnožilo dalje. Imamo priču koja je punoljetna već par godina i prihvaćena je u Kaštelima od za sada desetak naših poljoprivrednika i mislim da ide u dobrom smjeru te da su ljudi zadovoljni Radi se, ide se dalje, voljeli bi da nam se i mlađi priključe te nastave ovu tradiciju - kazao je Radunić.