Ako ste u potrazi za desertom koji ne zahtijeva sate u kuhinji, ovi brzi keksići savršen su izbor. Ne trebate mikser ni posebne sastojke – sve što vam treba vjerojatno već imate kod kuće. Od trenutka kad počnete miješati do trenutka kad se keksići ohlade, proći će tek oko 60 minuta.
Sastojci:
- 200 g glatkog brašna
- 100 g maslaca (sobne temperature)
- 80 g šećera
- 1 jaje
- 1 žličica praška za pecivo
- 1 žličica vanilin šećera
- prstohvat soli
- po želji: komadići čokolade, sjeckani orasi, kokos ili suho voće
Priprema:
1. U većoj zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo, šećer, vanilin šećer i prstohvat soli.
2. Dodajte maslac i jaje pa rukama ili vilicom zamijesite glatko tijesto. Ako želite, umiješajte dodatke po ukusu – komadiće čokolade, orahe ili kokos.
3. Od tijesta oblikujte male kuglice veličine oraha i lagano ih pritisnite dlanom da dobijete oblik keksića.
4. Složite ih na lim obložen papirom za pečenje, s malo razmaka između.
5. Pecite 10–12 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 °C, dok ne dobiju zlatne rubove.
Hlađenje i posluživanje:
Izvadite keksiće iz pećnice i ostavite ih nekoliko minuta da se ohlade na limu, zatim ih prebacite na rešetku. Nakon još 10–15 minuta bit će savršeno hrskavi izvana i mekani iznutra.
Ovi jednostavni keksići idealni su uz jutarnju kavu, poslijepodnevni čaj ili kao brzi desert kad vam navrati društvo. U hermetičkoj posudi mogu stajati nekoliko dana – ako ih prije ne pojedete!
Želite li dodatnu aromu, možete ih prije pečenja posuti smeđim šećerom, cimetom ili ih nakon hlađenja preliti otopljenom čokoladom. Brzo, jednostavno i neodoljivo – baš onako kako treba.