Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Unsplash RECEPT Domaći džem od smokava

RECEPT Domaći džem od smokava

Slatki okus ljeta u staklenci

Smokve su jedno od najdražih ljetnih voća na Jadranu, a njihova sezona, iako kratka, uvijek iznova donosi obilje okusa i mirisa. Jedan od najukusnijih načina da sačuvamo smokve i tijekom zime je priprema domaćeg džema. Recept je jednostavan, ne zahtijeva posebne vještine, a rezultat je gusti, aromatični namaz savršen za doručak ili slastice.

Sastojci:

– 1 kg zrelih smokava

– 500 g šećera

– sok jednog limuna

– 1 vanilin šećer (po želji)

Priprema:

Smokve operite, ogulite i narežite na manje komade. Stavite ih u veći lonac i dodajte šećer, vanilin šećer te sok od limuna. Ostavite smjesu da odstoji oko pola sata kako bi smokve pustile sok.

Lonac stavite na laganu vatru i kuhajte uz povremeno miješanje. Kada smjesa zavrije, smanjite vatru i kuhajte još 45 do 60 minuta, dok džem ne postane gust. Po potrebi možete ga usitniti štapnim mikserom ako želite finiju teksturu.

Vrući džem ulijte u sterilizirane staklenke, dobro zatvorite i okrenite naopako na nekoliko minuta. Nakon što se ohlade, čuvajte ih na tamnom i hladnom mjestu.

Ovaj domaći džem od smokava odlično se slaže s tostiranim kruhom, palačinkama, sirom ili kolačima. Miris i okus smokava u staklenci podsjetit će vas na ljeto čak i usred zime.

Vaša reakcija na temu