Smokve su jedno od najdražih ljetnih voća na Jadranu, a njihova sezona, iako kratka, uvijek iznova donosi obilje okusa i mirisa. Jedan od najukusnijih načina da sačuvamo smokve i tijekom zime je priprema domaćeg džema. Recept je jednostavan, ne zahtijeva posebne vještine, a rezultat je gusti, aromatični namaz savršen za doručak ili slastice.
Sastojci:
– 1 kg zrelih smokava
– 500 g šećera
– sok jednog limuna
– 1 vanilin šećer (po želji)
Priprema:
Smokve operite, ogulite i narežite na manje komade. Stavite ih u veći lonac i dodajte šećer, vanilin šećer te sok od limuna. Ostavite smjesu da odstoji oko pola sata kako bi smokve pustile sok.
Lonac stavite na laganu vatru i kuhajte uz povremeno miješanje. Kada smjesa zavrije, smanjite vatru i kuhajte još 45 do 60 minuta, dok džem ne postane gust. Po potrebi možete ga usitniti štapnim mikserom ako želite finiju teksturu.
Vrući džem ulijte u sterilizirane staklenke, dobro zatvorite i okrenite naopako na nekoliko minuta. Nakon što se ohlade, čuvajte ih na tamnom i hladnom mjestu.
Ovaj domaći džem od smokava odlično se slaže s tostiranim kruhom, palačinkama, sirom ili kolačima. Miris i okus smokava u staklenci podsjetit će vas na ljeto čak i usred zime.