Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay RECEPT Lagani kolač od limuna i ricotte

RECEPT Lagani kolač od limuna i ricotte

Odličan ljetni desert

Kolač od limuna i sira ricotte iznimno je ukusan, lagan i jednostavan za napraviti. Idealan je izbor za ljeto.

Svi sastojci u ovome kolaču se miksaju u mikseru izuzev brašna i sode bikarbone koji se prethodno prosijaju, a potom ručno umiješaju u ostatak smjese.

Jaja, maslac i sir izvadite iz hladnjaka 20-ak minuta prije nego što počnete pripremati kolač. Namirnice sa sobne temperature olakšavaju vam da napravite glatku smjesu bez previše muke.

U ovom receptu koristi se limunov sok i korica pa koristite samo organski uzgojene plodove koji nisu špricani, piše punkufer.

Sastojci:

425 g ricotta sira

300 g šećera

180 g brašna

180 g omekšanog maslaca

3 jaja

1 veliki limun

1 čajna žličica ekstrakta vanilije

½ čajne žličice sode bikarbone

prstohvat soli

šećer u prahu za posluživanje

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva. Namastite kalup za torte promjera 20 centimetara i stavite sa strane.

Prosijajte brašno i sodu bikarbonu u veliku zdjelu i stavite sa strane.

Pomiješajte omekšani maslac i šećer u mikseru dok ne dobijete glatku smjesu.

Dodajte ricottu i nastavite miksati dok se sastojci ne povežu.

Postupno dodajte jedno po jedno jaje u smjesu i nastavite miksati.

Dodajte sok jednog limuna i koricu jednog limuna te ekstrakt vanilije. Nastavite miksati.

U dobivenu smjesu ubacite prosijanu brašno i ručno ga umiješajte.

Prebacite dobivenu smjesu u pripremljeni kalup za torte te stavite peći u zagrijanu pećnicu na 45 do 50 minuta. Čačkalicom provjerite je li kolač pečen prije nego što ga izvadite iz pećnice.

Ohladite kolač prije posluživanja. Po želji ga možete ukrasiti s nešto šećera u prahu. Dobar tek!

Vaša reakcija na temu