Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay RECEPT Osvježavajuća šopska salata

RECEPT Osvježavajuća šopska salata

Savršena je kao prilog mesnim jelima, ali može biti i predjelo ili samostalan obrok

Šopska salata tradicionalna je bugarska salata, podrijetlom iz okolice Sofije. Nacionalna je verzija miješane salate napravljena od puno slanog sira, rajčice, paprike i krastavaca. Naziv dolazi od imena bugarskog plemena Šopi koji žive u blizini Sofije, iz koje je nastao pridjev Šopska.

Savršena je kao prilog mesnim jelima, ali može biti i hladno predjelo ili lagani samostalni obrok. Kraljica ljetne i proljetne trpeze odličan je spoj krastavaca, rajčice i paprike uz dodatak slanog feta sira koji joj daje postojan i kompletan okus. 

Recept za šopsku salatu jedan je od onih koji ne podnosi previše modifikacijete. Stoga, upravo osnovne namirnice morale bi biti upravo kako se navodi u receptu. Ono što se može izmijeniti jest način rezanja povrća te vrsta slanog sira koji se dodaje u salatu. Dodatno, slani sir se u šopsku salatu može se dodati narezan na kockice, a može se i naribati, piše Miss Gastro.

Sastojci:

- paprika 

- krastavci

- rajčica

- crveni luk 

- slani feta sir.

Priprema:

1. Povrće očistiti i narezati na kockice.

2.  Feta sir narezati na kockice, a manji dio ostaviti po strani. 

3. Povrće rasporediti u veću posudu, dodati sir, ocat, ulje, papar i sol pa dobro sve izmiješati.

4. Na vrh staviti ostatak sira, dobro rashladiti i poslužiti.

Vaša reakcija na temu