Za sve koji vole povrće - parmigiana je definitivno složenac koji treba isprobati. Ovaj tradicionalno talijansko jelo koje potječe sa Sicilije, jako jednostavno se priprema, a valja napomenuti da je odlično i sljedećeg dana, kad se ohladi, piše Glas Istre.
Sastojci za 4 osobe:
3 srednja patlidžana
3 jaja
brašno
sol
papar
biljno ulje
maslinovo ulje
0,5 l pasata di pomodoro
svježi listovi bosiljka
450 g ribanog parmezana
450 g ribane gaude
Priprema:
Patlidžane narežite po dužini na ploške debljine oko centimetra. Stavite ih u cjedilo, dobro posolite i ostavite ih oko pola sata da puste vodu. Nakon toga ih isperite vodom i ocijedite.
Kriške patlidžana uvaljajte u brašno. U široj posudi umutite jaja, sol i papar, pa u to uvaljajte nabrašnjene kriške patlidžana.
U dubljoj tavi zagrijte ulje - pola biljnog i pola maslinovog - za prženje, te ubacite nabrašnjene patlidžane koje ste uvaljali u jaja.
Pržite sa svake strane nekoliko minuta dok ne porumene, pa ih izvadite na tanjur s papirnatim ubrusom da upije višak ulja.
U loncu malo prokuhajte passata di pomodoro (šalšu), pa dodajte nekoliko listova sjeckanog svježeg bosiljka.
Na dno dubljeg pleha za pečenje stavite sloj šalše, pa pospite s ribanim parmezanom i ribanom gaudom, i na to složite pržene patlidžane.
Postupak ponavljajte dok ne potrošite sve sastojke, a kao zadnji sloj obilno stavite ribani parmezan i gaudu.
Pleh za pečenje poklopite (ili prekrijte aluminijskom folijom) i stavite peći u pećnicu prethodno zagrijanu na 200 stupnjeva.
Pecite 30-ak minuta, pa maknite aluminijsku foliju ili poklopac i pecite još 15-ak minuta, da sir dobije lijepu boju.
Izvadite iz pećnice, i prije rezanja sačekajte 20-minuta da se malo ohladi.