Pahuljasti, sočni i meki - muffini s mandarinama idealna su sezonska poslastica. Iako stvarno volimo mandarine, onakve kakve jesu, slasne i kiselkaste, krišku po krišku ubacivati u usta, nekad jednostavno poželimo malo zašećeriti stvari.
Priprema traje samo 10 minuta
Za pripremu ćeš trebati izdvojiti svega 10-ak minuta, a vrijeme pečenja je otprilike dvostruko. Ni sastojke nećeš trebati posuđivati od susjeda, jer većinu sastojaka vrlo vjerojatno imaš u kuhinji. Možeš ih pripremiti i ako ti netko dolazi na kavu ili druženje, a poslužit će i više nego dobro kao dio gableca za posao, odnosno desert nakon ručka.
Ako ti nije dovoljan 'samo' šećer, možeš preliti ganacheom od tamne čokolade koji će se odlično sljubiti s citrusnim okusom ovih muffina, piše Miss Gastro.
Sastojci
Suncokretovo ulje 1 šalica
Šećer 2 šalica
Mandarina 3 kom
Ekstrakt vanilije 1 žličica
Jaje 3 kom
Brašno 3 šalica
Sol 1 prstohvat
Postupak
Zagrij pećnicu na 180º C.
U velikoj zdjeli miksaj ulje i šećer jednu minutu. Potom dodaj mandarine i miksaj dok ne dobiješ glatku smjesu bez komadića voća. Dodaj jaja i ekstrakt vanilije. Nastavi miksati još dvije minute.
Pomoću slastičarske lopatice umiješaj brašno i prstohvat soli. Sve sastojke dobro sjedini.
Žlicom zagrabi smjesu pa napuni kalupe za muffine, ali ne sasvim do vrha.
Muffine peci 18-20 minuta ili dok ne porumene.
Pusti ih da se potpuno ohlade prije serviranja, a potom ih po želji prelij čokoladnim ganacheom.