Kad ti se jede nešto slatko, i želiš to pojesti brzo, obavezno pripremi ovaj odličan, sočan kuglof od naranče i maslinovog ulja. Da ga zamutiš, trebat će ti maksimalno 15 minuta, dok će ostatak posla odraditi pećnica, piše Miss Gastro.
Dok čekaš da se kuglof ispeče, možeš oprati suđe, skuhati si kavu ili čaj i... taman će doći vrijeme za uživanje u ovoj odličnoj slastici.
Sastojci
Naranča 2 kom
Jaje 2 kom
Šećer 300 g
Maslinovo ulje 120 ml
Oštro brašno 250 g
Prašak za pecivo 2 žličica
Sol 0,50 žličica
Ekstrakt vanilije 1 žličica
Postupak
Zagrij pećnicu na 175 stupnjeva. Premaži maslacem i pobrašni kalup za kuglof.
Naribaj koricu naranči. Trebat će ti otprilike 2 vrhom pune žlice korice.
Iscijedi sok jedne naranče, treba ti 100 ml.
Jaja izmiksaj sa šećerom u pahuljastu i gustu smjesu. Postepeno ulij ulje, dodaj koricu naranče i nastavi miksati.
Smanji brzinu miksera i polako dodaj brašno, prašak za pecivo i sol.
Ulij sok od naranče i vaniliju i nježno sjedini smjesu špatulom.
Izlij tijesto u pripremljeni kalup i peci otprilike 40 minuta, sve dok čačkalica kojom zabodena u sredinu ne izađe čista.
Ohlađeni kolač drži u kutiji za torte s poklopcem ili ga nareži i spremi u plastičnu posudu. Tako će ostati sočan i pahuljast do sljedećeg dana.