Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay RECEPT Zapečena tjestenina s dvije vrste sira

RECEPT Zapečena tjestenina s dvije vrste sira

Fantastična delicija

Jedan od trenutačno omiljenih recepata s tjesteninom uključuje cannellone, rajčicu i sir te se priprema u kalupu za torte, a zaljubljenica u talijansku kuhinju, blogerica i poznata kuharica Nadia Caterina Munno, poznata kao Pasta Queen, donosi svoju verziju.

'Vidjela sam da je torta od tjestenine (poznata kao honeycomb, odnosno pčelinje saće) postala viralna i odlučila je malo poboljšati. Otužne štapiće mozzarelle, koji se koriste u mnogim receptima, zamijenila sam kremastim nadjevom od špinata i ricotte. Nakon što se tjestenina napuni, prekriva se jednostavnim domaćim umakom od rajčice, a zatim slojem sira', otkriva Pasta Queen, a njezin recept donosi punkufer .

Sastojci za slanu tortu od tjestenine:

Umak od rajčice:

45 ml maslinova ulja

3 češnja češnjaka, sitno nasjeckana ili protisnuta

6 listova bosiljka 

1 konzerva (800 g) pelata, zgnječenih

Morska sol

Nadjev od ricotte:

225 g špinata

15 ml maslinova ulja

prstohvat soli

450 g ricotte

Ostalo

450 g tjestenine rigatoni

225 g mozzarelle, natrgane na komade

120 g naribanog sira parmigiano-reggiano

Priprema

Zagrijte pećnicu na 200 °C i obložite dno kalupa s odvojivim rubom promjera 23 cm papirom za pečenje.

Za umak od rajčice zagrijte maslinovo ulje i češnjak u velikoj tavi na srednje jakoj vatri.

Pržite češnjak dok ne omekša, oko pet minuta. Dodajte bosiljak i kratko ga pržite u ulju, oko 15 sekundi, dok ne zamiriše. Zatim dodajte rajčice, posolite i kuhajte dok se umak ne zgusne i rajčica izgubi sirov okus, ali i dalje bude svježa i kiselkasta, otprilike 20 minuta.

Dok se umak kuha, pripremite nadjev. U tavi zagrijte špinat na srednje jakoj vatri s malo vode, 15 ml maslinova ulja i prstohvatom soli šet-sedam minuta ili dok ne omekša.

Kad je špinat kuhan, malo ga ohladite, zatim ga zamotajte u kuhinjsku krpu ili gazu i istisnite višak tekućine.

Nasjeckajte špinat nožem. Stavite ricottu u zdjelu i dodajte špinat te prstohvat soli. Dobro promiješajte. Nadjevom napunite slastičarsku vrećicu.

Skuhajte tjesteninu tako da bude još tvrda – kuhajte je oko pola vremena naznačenog na pakiranju. Procijedite je i složite u pripremljeni kalup tako da stoji uspravno.

Napunite svaku cjevčicu tjestenine obilnom količinom nadjeva od ricotte.

Kada su svi rigatoni napunjeni, prelijte ih umakom od rajčice (ne morate koristiti sav umak, važno je da je tjestenina ravnomjerno prekrivena).

Na umak stavite mozzarellu i pospite parmigianom.

Stavite kalup na lim za pečenje (u slučaju da malo procuri) i pecite u pećnici 45 minuta.

Ostavite da se složenac hladi i stisne oko 20 minuta prije nego što otvorite kalup i poslužite ga. 

Vaša reakcija na temu