Malo je deserata koji u isto vrijeme bude nostalgiju, miris doma i zadovoljstvo nepcu kao što to čini savijača s višnjama. Ovaj tradicionalni kolač, poznat i kao štrudla, savršen je spoj osvježavajuće kiselkastih višanja i hrskavog tijesta. Može se poslužiti uz popodnevnu kavu, kao lagani desert nakon ručka ili jednostavno kao slatki zalogaj kad vam treba utjeha na tanjuru.
Osim što je ukusna, savijača s višnjama jedna je od onih slastica koje se pripremaju brzo i bez puno komplikacija – idealno i za početnike u kuhinji.
Sastojci:
- 500 g višanja (svježih ili smrznutih, bez koštica)
- 100 g šećera (po ukusu i slatkoći višanja)
- 1 vanilin šećer
- 1 žlica griza ili krušnih mrvica (za upijanje soka)
- 1 pakiranje gotovih kora za savijaču (oko 10 listova)
- 100 ml ulja ili otopljenog maslaca
- šećer u prahu za posipanje
Priprema:
Ako koristite smrznute višnje, pustite ih da se dobro ocijede. Pomiješajte ih sa šećerom, vanilin šećerom i grizom.
Kore za savijaču raširite na kuhinjsku krpu. Svaku koru lagano premažite uljem ili maslacem. Na dvije do tri kore rasporedite dio nadjeva od višanja pa zarolajte.
Ponavljajte postupak dok ne potrošite sve kore i nadjev.
Savijače posložite u namašćen lim, lagano premažite maslacem ili uljem i pecite u pećnici zagrijanoj na 180 °C oko 30–35 minuta, dok ne dobiju lijepu zlatnu boju.
Ohladite ih tek toliko da se mogu rezati, a zatim pospite šećerom u prahu.
Poslužite savijaču još toplu, uz kuglicu sladoleda od vanilije ili malo šlaga, i uživajte u ovom bezvremenskom desertu koji će vas vratiti u djetinjstvo.