FEŠTA ZA DUŠU I NEPCE: Jedinstveni gastronomski spektakl na kornatskom otoku Žutu

FEŠTA ZA DUŠU I NEPCE: Jedinstveni gastronomski spektakl na kornatskom otoku Žutu

Šest vrhunskih hrvatskih i pet glavnih chefova talijanskih restorana sa Michelin zvjezdicom, tijekom trodnevnog događaja prezentirali su najbolje od gastronomije na nenaseljenom otoku, 20 milja od kopna, koristeći uglavnom namirnice s otoka

Na Mediteranu ne postoji gastronomski spektakl sličan onome održanom na kornatskom Žutu protekloga vikenda. Šest vrhunskih hrvatskih i pet glavnih chefova talijanskih restorana sa Michelin zvjezdicom, tijekom trodnevnog događaja prezentirali su najbolje od gastronomije na nenaseljenom otoku, 20 milja od kopna, koristeći uglavnom namirnice s otoka.

- Ove godine sam doveo druge kolege jer mi je želja da ih što više vidi ovaj otok, ovo mjesto i sudjeluje u jedinstvenom projektu Festa Days – objasnio je motiv povratka u Feštu chef Vinod Sookar koji zajedno sa suprugom vodi Al fornello da Ricci, restoran otvoren 1966. godine koji je posljednjih 28 godina u kontinuitetu nositelj Michelin zvjezdice. Prvo jelo s kojim se Vinod predstavio ove godine bilo je toplo predjelo, špageti u reduciranom šugu od plave ribe s prahom od sušenih kostiju inćuna. Zero waste odnosno priprema hrane bez bacanja iti jednog, i najmanjeg djelića namirnice, postulat je po kojem su autorska jela pripremali i svi ostali chefovi na zadanu temu događaja 'Plava riba i riba dubokog mora u vrhunskoj gastronomiji'.

Bili su to njegovi kolege Stefano Deidda, Danilo Bei, Herbert Hintner i Domenico Schingaro te prvaci domaće gastronomije Hrvoje Zirojević, David Skoko, Josip Vrsaljko, Damnjan Draganić, Ante Božikov i Toni Zengić, uz svesrdnu podršku domaćina Zorana Jajca, glavnog chefa Fešte.

Fešta Days trajali su tri dana, uključujući jednu gala večeru u 10, i drugu od 11 sljedova za oko stotinjak gostiju po večeri. Bio je to maksimalni kapacitet za ovaj tip večere u objektu, iako je za subotnju večer interes uvaženih gostiju bio daleko veći.Uz prvi slijed poslužen je Billecart Salmonov Brut, a sa svakim sljedećim nizala su se birana vina domaćih vinara uz iznimku etikete Simčić, perjanice slovenskog vinarstva.

Kako ova jedinstvena gastronomska bajka ne bi ostala ispričana samo malobrojnim uzvanicima, a restoran Fešta ostao i dalje nedostupan onima koji ne plove, drugog je dana oko 200 ljudi sa zadarskog i šibenskog područja doplovilo na jednodnevni izlet na Žut, izletničkim brodovima u organizaciji domaćina. Eminentni chefovi su se za ovu priliku iskazali fantastičnom kreativnošću, poslužujući zalogaje (tzv. snacks) na zadanu temu, koristeći u obilju iste namirnice kao i u večerama: skuše, srdele, trilje, morski pas i druge 'sitne' ribe, bez bacanja ribljih glava i kostiju.

Nadalje, samoniklo bilje otoka Žuta ne samo da je pronašlo mjesto u jelima već je zajedno s morskom travom i algama zauzelo važno mjesto u definiranju finih okusa 'pjatanci' posluženih u bambusu i drugim biorazgradivim posudama. Duboko poštivanje i briga o lokalitetu u sklopu obavljanja ugostiteljske djelatnosti utkani su u svakodnevno poslovanje Fešte stoga su na ovom događaju svoje mjesto pronašli i ekološki projekti, predstavljanje NP Kornati te murterske i kornatske nematerijalne baštine. Naravno, i vinari su ostavili snažan pečat u kreiranju gastronomskog doživljaja posjetitelja, a u kasnijim popodnevnim satima počeli su se birati i kokteli koje su za posjetitelje pripremali vlasnik i potomak šeste generacije obitelji Luxardo te mladi koktel majstor Marino Karinja.

Kako bi doživljaj lokaliteta bio potpun, pobrinuli su se članovi udruge 'Latinsko idro'. U neophodnoj pauzi prije sljedova glavnih jela prikazali su tradicionalne načine ribarenja mrežom i 'pod svićom', a tijekom dana goste su vodili u plovidbu tradicionalnim leutima.

Jutra su prethodnih dana na Žutu započinjala gastronomskim doručkom koji je obilovao skutom, kozjim sirom, domaćim jajima, voćem i povrćem tako da su kulinarski virtuozi tri dana radili bez prestanka, u čemu im je odličnu podršku dalo osoblje restorana.

Drugom uspješnom izdanju događaja 'Fešta Days' Krešimir Mudronja potvrdio je još jednom da se tvrdoglavost isplati. Izražena okretnost i kreativnost u kombinaciji s dalmatinskom tvrdoglavošću bili su prevaga uspjehu obitelji Mudronja koji su među svim mogućim vrstama poduzetništva odabrali baš servirati vrhunsku gastronomiju na otoku bez struje, vode i ostalih civilizacijskih tekovina.

Godinama su im mnogi govorili kako misle da takva ideja ne može uspjeti. 'Muke ti mislit. Triba znat' – rekli bi Šibenčani.

Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(47271, "");
Pregledaj komentare