Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
POTPUNI DOŽIVLJAJ NA PELJEŠCU Dan kad se pravi Imperator jedan je od najposebnijih u godini

POTPUNI DOŽIVLJAJ NA PELJEŠCU Dan kad se pravi Imperator jedan je od najposebnijih u godini

Žene bose gaze grožđe i istovremeno plešu, pije se, jede i pjeva sve do jutra

Ovog vikenda na Pelješcu krenula je berba plavca malog i to na najboljim pozicijama Dingač i Postup koje se nalaze na jugozapadnoj strani poluotoka. Poseban događaj koji svake godine okuplja prijatelje i ljubitelje plavca malog iz čitavog svijeta je 'dan kad se pravi Imperator'. 

Ručno odvajanje bobica od peteljki u kojem sudjeluju svi prisutni, žene koje bose gaze grožđe i istovremeno plešu, prerada koja se u cijelosti izvodi na tradicionalan način bez korištenja električne energije ili ikakvih suvremenih alata na kraju rezultiraju s ne više od 150 magnum boca od litre i pol ovog posebnog vina. 

Priča seže od 2011. godine kad je skupina mladih vinara okupljena pod nazivom 'Krek' krenula proizvoditi zajedničko vino. Njih desetak iz tradicionalnih vinarskih obitelji odlučilo je praviti, kako oni kažu, društveno vino, tako da svaki od njih daje po dvije kašete najboljeg grožđa iz svog vinograda, dok se domaćin vina, onaj u čijem podrumu vino odležava, mijenja svake godine. Iz godine u godinu ovo revolucionarno vino koje je moguće pronaći isključivo kod kolekcionara i u manjim količinama u rijetkim restoranima, izaziva veliku pažnju. 


- Vezuje nas prijateljstvo i želja da promoviramo Pelješac i plavac mali kroz jedno posebno vino, ali i kroz naše druženje i način života u kojem jedni drugima nismo konkurencija u negativnom smislu, već se međusobno pomažemo - kaže nam Boris Mrgudić, jedan od članova društva. 

- Naravno da ima i internog natjecanja, ali svjesni smo da samo zajedno možemo napraviti nešto veliko, a Imperator je upravo najbolji primjer i simbol smjera kojim želimo ići - zaključuje Mrgudić, koji je s Baldom Kangjerom bio domaćin velike fešte koja je uz gastronomske delicije i glazbenike potrajala sve do jutra.

Domaćin berbe Imperatora 2019. je Boris Violić koji dolazi iz još jedne poznate vinarske obitelji s Pelješca, a kuma vina je enologinja Antonia Mrgudić.

Vaša reakcija na temu