Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: MORH/X Danas u Hrvatsku stižu Rafalei

Danas u Hrvatsku stižu Rafalei

Svečani doček je u Velikoj Gorici

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa, danas u Hrvatsku oko 12.30 stiže prvih 6 od 12 borbenih zrakoplova Rafale, koje je Hrvatska naručila od Francuske. Dovest će ih piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva koji su se za to obučavali mjesecima. Preostalih šest Rafalea stiže početkom iduće godine.

Hrvatska će eskadrilu od 12 moćnih borbenih zrakoplova, deset jednosjeda i dva dvosjeda, bez PDV-a platiti malo manje od milijardu eura, a s PDV-om i procijenjenim troškovima indeksacije cijena im raste na milijardu 152 milijuna, piše HRT.

Svečani doček održat će se u Vojarni Pukovnik Marko Živković u Velikoj Gorici s početkom u 12.30. Ministarstvo obrane objavilo je da se očekuje pojačana buka i pojačan cestovni promet.

Na svečanosti će, uz brojne državne dužnosnike, predstavnike Hrvatskog sabora, Vlade Republike Hrvatske, Ureda predsjednika RH, civilne i vojne uzvanike iz Hrvatske i inozemstva, biti i potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić, načelnik Glavnog stožera OSRH general-pukovnik Tihomir Kundid i zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva general-bojnik Michael Križanec.

Odluku o kupnji borbenih aviona Rafale Vlada je donijela 28. svibnja 2021., kada je zadužila Ministarstvo obrane da provede sve potrebne radnje u vezi sa sklapanjem ugovora između Hrvatske i Francuske. Taj su ugovor 25. studenog iste godine potpisali tadašnji ministar obrane Mario Banožić i francuska ministrica obrane Florence Parly, u sklopu službenog posjeta francuskog predsjednika Emmanuela Macrona Hrvatskoj.

Za kupnju Rafalea iz državnog je proračuna osigurano ukupno 1,13 milijardi eura u razdoblju od 2021. do 2026. Za ovu je godinu predviđeno oko 225 milijuna eura, za sljedeću 65 milijuna, dok će se iz proračuna za 2026. izdvojiti oko 18 milijuna eura.

Primopredaja prvog aviona Rafale održana je 2. listopada prošle godine u bazi francuskog ratnog zrakoplovstva Mont-de-Marsan. Do kraja ove godine u Hrvatskoj bi trebalo biti osam aviona, a do kraja prvog kvartala 2025. očekuju se i preostala četiri.

Vaša reakcija na temu