Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Jojo Hasilla from Pixabay Hrvatska obrtnička komora komentirala poreznu reformu

Hrvatska obrtnička komora komentirala poreznu reformu

Dio mjera pozdravljaju, a dio, smatraju, treba mijenjati

Ministarstvo financija predstavilo je poreznu reformu koja uključuje izmjenu šest poreznih zakona. Između ostalog, promjene uključuju povećanje praga za ulazak u sustav PDV-a s 40.000 eura na 50.000 eura, povećanje osobnog odbitka, povećanje neoporezivih dodataka te smanjenje gornjih granica stopa poreza na dohodak, što predstavlja određen stupanj poreznog rasterećenja, a što je uvijek poticajno i dobrodošlo, poručuju iz Hrvatske obrtničke komore. 

Hrvatska na temelju potpisanog sporazuma na EU razini nije mogla podizati prag PDV-a proteklih pet godina, a što se negativno odrazilo na povećanje cijena proizvoda i usluga za hrvatske građane te je prijedlog HOK-a bio podizanje praga na 60.000 eura zbog inflacije, za što će se nastavljati zalagati.

'Vezano uz porez na nekretnine, trenutno oni koji iznajmljuju za tzv. kratkoročni najam plaćaju dva poreza ako se radi o kući za odmor (jedan je porez na kuće za odmor, a drugi je na dohodak od iznajmljivanja). Poreznom reformom se u tom djelu ne planira ništa ukinuti, sve ostaje kako je, uz povećanje oba poreza pod drugim nazivom. Dodatno, ako netko od građana ima nekretninu koju nije stavio u opticaj, npr. za najam, vrlo vjerojatno postoji i razlog za to (npr. potrebno je veće ulaganje koje si netko ne može priuštiti i sl.) te je u takvim situacijama riječ o dodatnom poreznom opterećenju građana', ističu iz Hrvatske obrtničke komore. 

Porez bi se, tvrde, trebao plaćati na dodatni prihod, a tzv. 'rentijerstvo' u ovom trenutku u Hrvatskoj nije izvor prihoda već dodatni prihod.

HOK smatra da treba doći do dodatnog rasterećenja troška rada.

'Povećanje plaća koje se nedavno dogodilo u javnom sektoru snažno utječe na prosjek plaća u Hrvatskoj, što dodatno stvara problem obrtnicima pri nošenju s velikim izazovom - pronalaskom i zadržavanjem radne snage. Raste broj odlazaka u prijevremenu mirovinu (trenutno je 17,3 % umirovljenika u prijevremenoj mirovini). S druge strane, obrtnik koji ima pravo ne odlazi u mirovinu te HOK i dalje traži da se obrtnicima omogući mirovina uz obrt, bez ograničenja primitaka', ističu te dodaju kao su ukinute olakšice poslodavcima za doprinose (zdravstveno osiguranje) za mlade radnike. 

'Dakle, osim što do sada u ovakva rasterećenja nisu bili uključeni mladi obrtnici, za što se HOK godinama zalagao, ukida se povoljnost za sve poslodavce u smislu rasterećenja troška rada za mlade te se time uvodi nejednakost novozaposlenih mladih radnika spram onih zaposlenih do kraja ove godine. U okviru nove reforme mladi obrtnici i dalje ostaju u nejednakom položaju bez olakšica kod plaćanja poreza na dohodak, što smatramo da treba biti predmet izmjena Zakona o porezu na dohodak', zaključuju.

Vaša reakcija na temu