Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Grad Kaštela Kiparsko-slikarska kolonija i ove godine u Kaštelima, izrađivat će se skulpture od grana stare masline

Kiparsko-slikarska kolonija i ove godine u Kaštelima, izrađivat će se skulpture od grana stare masline

1500 godina stara kaštelanska maslina zaštićeni je spomenik prirode

Sedmu godinu za redom u Kaštelima će se održati manifestacija Kiparsko-slikarska kolonija '1500 godina stara kaštelanska maslina - zaštićeni spomenik prirode - Kaštela 2024.' u organizaciji Grada Kaštela, TZ Kaštela, Muzeja Kaštela, Bijaća društva za očuvanje kulturne baštine Kaštela , udruge Šušur, udruge maslinara Mastrinka i SŠ Braća Radić, pod pokroviteljstvom Splitsko-dalmatinske županije i Ministarstva poljoprivrede.

'Ovim projektom želimo pridonijeti podizanju svijesti mladih, šire populacije građana te turista o značaju kaštelanskih znamenitosti. S obzirom na jedinstvenost i različitost ovog primjerka drveta može se smatrati autohtonim, odnosno, izvornim kaštelanskim stablom koje je već dugo simbol maslinarstva i kulture Kaštela, grada u kojem se po prvi puta spominje hrvatsko ime ('Ja Trpimir, potpomognut milošću Božjom knez Hrvata...' Trpimirova darovnica, 4. ožujka 852.), grada s bogatom kulturno-povijesnom baštinom koji njeguje tradiciju', poručuju organizatori.

Turistička zajednica grada Kaštela će 27. rujna u 13.00 sati u Kaštel Lukšiću, u dvorcu Rušinac upriličiti gastro užitak - tradicijsku kaštelansku marendu uz Crljenak kaštelanski. Bit će i kušanje proizvoda od masline, usoljenih maslina i čaj od lista 1500 godina stare masline. Doprinos ove manifestacije je upravo na tragu strategije Turističke zajednice grada Kaštela da se turistima ponudi dodatni kulturni-gastro sadržaj van glavne turističke sezone. Ovim projektom TZG Kaštela se na inicijativu Turističke zajednice Županije SD uključila u 'Mjesec hrvatskog turizma', projekt Ministarstva turizma i sporta i Hrvatske turističke zajednice.

Tradicija uzgoja masline i proizvodnja ulja dio su bogate baštine ovog kraja stoga u godini kada Hrvatska obilježava 30. obljetnicu primanja u članstvo Organizacije za prehranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda posebno ćemo promovirati maslinu kao simbol mira, blagostanja, dugovječnosti, otpornosti te ljekovitosti i Mediterana.

Kolonija će trajati četiri dana od 10.00 do 16.00 sata i bit će otvorena za javnost te će se posjetitelji moći pobliže upoznati s ovim jedinstvenim primjerkom jednog od najstarijih stabala masline u Hrvatskoj koja je očuvana sve do danas i svjedoči o kulturi i poljoprivredi ovog kraja koje je otkrićem Kaštelanskog crljenka, kao sinonima svjetski poznate vinske sorte Zinfandel učinilo grad Kaštela jednim od najpoznatijih vinskih destinacija u svijetu. Gdje je vino i maslina - tu je i kultura, govorili su stari Grci.

Hrvatski kipari Zvonimir Šporčić, Petar Koši, Jakov Labrović i Zdravko Cota izrađivat će skulpture od grana 1500 godina stare masline koja raste u Kaštel Štafiliću, jedinstvenog primjera masline u Hrvatskoj koja je spomenikom prirode proglašena 1990. - rijetki primjerci drveta. U isto vrijeme slikari Goran Milinković, Deborah Trusgnach, Mihaela Olujić i Miroslav Tomasović stvarat će svoja djela na temu masline. Voditelj kolonije je akademski kipar Vene Jerković.

Vaša reakcija na temu