Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
FOTOGALERIJA Najduža ruta i najluđa zabava u Đardinu do sad!

FOTOGALERIJA Najduža ruta i najluđa zabava u Đardinu do sad!

Održana je Splitska biciklijada

Na Svjetski dan bez automobila, 22. rujna, udruga Sunce održala je Splitsku biciklijadu. Ovogodišnje trinaesto izdanje okupilo je gotovo 200 biciklista i više od stotinjak prolaznika koji su se, uz volontere i zaposlenike Sunca pridružili zabavi u Đardinu. Svi prisutni svjedočili su nezaboravnom događaju prepunom pozitivne energije i, naravno, adrenalina! 

Nakon biciklističke rute od 12 kilometara koja je prolazila poznatim splitskim lokacijama, od Sv. Frane, oko Marjana i kroz centar grada, vozači su se okupili u Đardinu, gdje ih je dočekala besplatna okrepa, ali i brojne zabavne aktivnosti. 

- Biciklijada je sjajan način da se ljudi okupe i promoviraju biciklizam kao zdrav način prijevoza. Volio bih da ovakvih događaja bude više! - istaknuo je Ante, biciklist koji je sudjelovao u Biciklijadi po drugi put. 

Nakon vožnje Splitom - zabava u Đardinu 

Jedna od glavnih atrakcija koja je oduševila sve prisutne bile su BMX akrobacije Trotula. Njihov spektakularni show prikovao je za pod stotinjak prolaznika i turista koji su u tom trenutku slučajno prolazili kroz Đardin. 

- Nešto ovakvo rijetko se viđa uživo, a atmosfera je bila toliko napeta i uzbudljiva. Jednostavno smo svi uživali u vrhunskim vratolomijama. Nadam se da nam ovo djeca neće pokušati doma - rekla je Jelena, jedna od promatrača. 

Za najmlađe su bile organizirane BMX radionice, dok su oni stariji mogli sudjelovati u biciklističkoj alki i, naravno, navijati za svoje favorite. Vozeći se u duhu sinjske alke, tri najbolja natjecatelja biciklističke alke osvojili su nagrade. Treće mjesto donijelo je bon od 50 eura za restoran Pandora Greenbox i bio&bio paket zdrave hrane, dok je drugo mjesto osvojilo Split sea kayak turu za dvoje od Red adventures i kino ulaznice za Ekran.

Slavodobitnik biciklističke alke nagrađen je zip line vožnjom za dvoje u Omišu te bio&bio paketom zdrave hrane. 

Osim sportskih i zabavnih aktivnosti, na štandovima udruge Sunce svi zainteresirani mogli su dobiti informacije o zaštiti okoliša i prijaviti ekološke probleme putem Zelenog telefona. Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u 2024. godini sufinancira projekt 'Zeleni telefon - Posudi svoj glas okolišu II!' u sklopu kojeg je napravljena brošura koju su zaposlenice Sunca dijelile zainteresiranim prolaznicima. 

- Atmosfera je bila fantastična, a svaka aktivnost je bila jako zabavna, uz to smo nešto korisno i naučili o zaštiti okoliša - rekla je Ana, koja je došla s cijelom obitelji. 

Franko, 12-godišnjak iz Splita, apsolutni pobjednik tombole 

Glavni junak ove biciklijade definitivno je Franko, 12-godišnjak iz Splita, koji je uspio osvojiti sve što se moglo! Naime, Franko je pokupio terno, cinkvinu i glavnu nagradu na tomboli, što je izazvalo oduševljenje među publikom. Osvojio je godišnju pretplatu na Nexbike bicikle, ulaznice za kino, bio&bio paket zdrave hrane, a na kraju je kući otišao s potpuno novim biciklom koji je donirao Extreme shop! 

- Nisam nikad ništa dobio. Mogao bih malo češće igrati ovakve nagradne igre kad me krenulo - rekao je Franko voditelju programa Josipu Škilji. 

Na ovogodišnjoj Splitskoj biciklijadi tombola je ponudila fantastične nagrade. Dobitnici terna osvojili su godišnje pretplate na Nexbike bicikle, ulaznice za kino Ekran, bio&bio pakete zdrave hrane, ulaznice u Muzej iluzija, CitySpa masaže te obrok za dvoje u restoranu Makarun. Sretni dobitnici cinkvine uživat će u Red Adventures Split sea kayak turama za dvoje, mjesečnim članarinama u Fitness Centru Joker i ulaznicama za NP Krka. 

- Splitska biciklijada 2024. ne bi bila ovako uspješna bez podrške naših sponzora, partnera i donatora. Grad Split, Turistička zajednica Grada Splita, Splitsko-dalmatinska županija, Split parking, Promet Split i Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije sufinancirali su organizaciju ovog događaja. Posebnu zahvalnost upućujemo Zdravstvenoj školi Split i Prirodoslovnoj školi Split, čiji su učenici entuzijazmom i volonterskim angažmanom dodatno obogatili organizaciju Biciklijade - zaključila je Tihana Arapović, organizatorica iz Sunca. 

Splitska biciklijada ponovno je pokušala usmjeriti pažnju na zagušene prometnice i nedostatak biciklističke infrastrukture u Splitu, promovirajući alternativne oblike prijevoza kao što je bicikl. Uz sjajnu atmosferu i mnoštvo aktivnosti za sve generacije, Split je još jednom pokazao koliko može biti grad održivosti i aktivizma. 

Vaša reakcija na temu