Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Imenovano Etičko povjerenstvo za europske izbore

Imenovano Etičko povjerenstvo za europske izbore

Predsjednik je akademik Velimir Neidhardt

Ustavni sud RH imenovao je članove Etičkog povjerenstva koje će ocjenjivati ponašanje sudionika u izbornoj promidžbi i samim izborima za Europski parlament te provoditi izvanupravni nadzor izborne promidžbe.

Sastav mu je isti kao i Etičkog povjerenstva u izborima zastupnika za Hrvatski sabor, predsjednik Povjerenstva po položaju je predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) akademik Velimir Neidhardt.

Na prijedlog saborske većine iz 10. saziva Hrvatskog sabora imenovani su profesori Marko lvkošić s Pravnog fakulteta u Splitu, pročelnica Zavoda za kliničku imunologiju, pulmologiju i reumatologiju Interne klinike KBC Sestre milosrdnice Jasenka Markeljević i Frane Staničić sa zagrebačkog Pravnog fakulteta.

Na prijedlog oporbenih stranaka u Povjerenstvu su profesori Tvrtko Jakovina s Filozofskog fakulteta u Zagrebu, Antonija Petričušić s Pravnog fakulteta u Zagrebu i Jakov Žižić s Hrvatskog katoličkog sveučilišta.

Etičko povjerenstvo nestranačko je tijelo općepriznatog javnog ugleda koje priopćenjima i upozorenjima djeluje na promicanje i ostvarivanje etičkih i demokratskih načela u izborima.

Prije početka izborne promidžbe Povjerenstvo donosi i objavljuje Izborni etički kodeks koji čine sustav pravila o ponašanju pojedinaca i političkih stranaka u izbornoj promidžbi i izbornom postupku. Prije nego donese Kodeks, Povjerenstvo o njemu traži mišljenje od parlamentarnih političkih stranaka.

Vaša reakcija na temu