Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: MORH/F. Klen Ministar Anušić na ACAP konferenciji: Veterani su bili hrabri u presudnom trenutku obrane i stvaranja Hrvatske

Ministar Anušić na ACAP konferenciji: Veterani su bili hrabri u presudnom trenutku obrane i stvaranja Hrvatske

'Briga o braniteljima ne podrazumijeva samo materijalna prava - ključno je uvažavanje i poštovanje'

Potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Ivan Anušić, tijekom posjeta SAD-u, sudjelovao je na panelu 'Učenje od naših veterana: Vojno znanje i vještine koje svi možemo koristiti' u sklopu ACAP konferencije (Udruge hrvatsko-američkih stručnjaka), koja se održala u Las Vegasu od 3. do 6. listopada.

Na panelu o ratnim veteranima ministar obrane Anušić govorio je iz osobnog iskustva jer je sudionik Domovinskog rata, a obrani Hrvatske priključio se kao maloljetni branitelj sa 17 godina.

'Za svakog je veterana ključno da mora biti dostojanstveno prihvaćen u društvu i da uvijek mora imati potporu i pomoć svoje države. Veterani moraju biti uključeni u rad zajednice, nipošto pasivizirani i na margini društva', poručio je na konferenciji ministar Anušić.

Istaknuo je da mu je iskustvo rata, a pet je godina proveo na bojištima, u kasnijem civilnom životu puno pomoglo, iako je prelazak iz stresnih ratnih situacija u svakodnevni život ispunjen izazovima. Neki veterani te izazove, nažalost, ne uspiju svladati i tu je najvažnija pomoć države, društva i zajednice.

'Kad sam se vratio s ratišta, intenzivno sam se počeo baviti sportom. Sport, sportski klub koji sam osnovao i 50-ak djece koju sam trenirao, okupirali su moje slobodno vrijeme i pomogli mi da se vratim životnoj svakodnevnici i uključim u rad zajednice nakon pet ratnih godina', objasnio je ministar Anušić i dodao da se, nažalost, velik broj njegovih prijatelja nakon rata nije snašao u civilnom životu.

'Ljudima koji su prošli pakao rata moramo pomagati. Briga i skrb o braniteljima ne podrazumijevaju samo materijalna prava, društvo, političari pa i mediji moraju biti ti koji će svojim odnosom i porukama prema braniteljima pomoći njihovoj integraciji u zajednicu. Uvažavanje i poštovanje prema ljudima koji su najviše dali za ovu državu moraju biti temelj takvog odnosa. Ti su ljudi bili hrabri u presudnom trenutku obrane od srpskog agresora i stvaranja države. Hrvatska im nikada ne smije okrenuti leđa', poručio je hrvatski ministar obrane.

Na panelu su sudjelovali i Luke Bialczak, veteran američke vojske iz rata u Iraku, dr. Tanja Jovanović, profesorica na Odjelu za psihijatriju i bihevioralne neuroznanosti Sveučilišta Wayne State u Detroitu i dr. Shelley L. Kobuck, nezavisna konzultantica i glavna operativna direktorica u medicinskoj ustanovi St. Cloud VA Health Care u Minnesoti. Panel je moderirao odvjetnik Don Markušić, predsjednik ACAP-a Zagreb.

Ovogodišnja, osma po redu, konferencija Udruge hrvatsko-američkih stručnjaka održala se pod nazivom 'Hrvati: globalno povezani. Lokalno oblikovani'.

Vaša reakcija na temu