Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: PU zadarska MUP objavio u kojoj županiji vozači imaju najviše negativnih bodova

MUP objavio u kojoj županiji vozači imaju najviše negativnih bodova

U najvećem broju slučajeva se izriču zbog vožnje pod utjecajem alkohola

U prvih šest mjeseci ove godine vozačima u Hrvatskoj izrečena su 14.604 negativna prekršajna boda, u najvećem broju slučajeva zbog vožnje pod utjecajem alkohola.

Vozači jednostavno mogu provjeriti imaju li negativne bodove za počinjenje težih prometnih prekršaja. Dovoljno je da na stranicama MUP-a unesu serijski broj vozačke dozvole. 

Prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, vozačima sa skupljenih 12 negativnih bodova, a mladim vozačima (do 24 godine starosti) s 9 negativnih bodova, ukida se i oduzima vozačka dozvola. Negativni prekršajni bodovi brišu se iz evidencije nakon proteka dvije godine od dana pravomoćnosti odluke o prekršaju na temelju koje su upisani.

Iz Ministarstva unutarnjih poslova (MUP) rekli su za N1 televiziju da su u 2023. godini utvrđena 760.373 prometna prekršaja, uključujući i prekršaje u prometnim nesrećama, dok ih je u prvom polugodištu ove godine utvrđeno 371.958. Najviše je utvrđenih prekršaja bilo zbog vožnje brzinom većom od dopuštene, nekorištenja sigurnosnog pojasa, alkoholiziranosti vozača, nepropisnog korištenja mobitela za vrijeme vožnje te upravljanja neregistriranim i tehnički nepregledanim vozilom.

Za prekršaje počinjene tijekom prošle godine izrečeno je 96.178 negativnih prekršajnih bodova, a u prvih šest mjeseci ove godine izrečena su 14.604 negativna prekršajna boda. U najvećem broju slučajeva, negativni bodovi izrečeni su za vožnju pod utjecajem alkohola.

U Hrvatskoj je više od 2.3 milijuna vozača, a njih 96.052 ili oko 4 posto ima negativne bodove. Pribrojimo li im vozače s hrvatskim državljanstvom kojima je prebivalište izvan Republike Hrvatske, 96.412 vozača ima negativne bodove.

Najviše je vozača s tri negativna boda na kontu - njih čak 57.268, a potom onih sa šest negativnih bodova - njih 13.322. Više od 9 negativnih bodova skupilo je 4048 vozača.

Najviše negativnih bodova izrečeno je, naravno, na područjima policijskih uprava gdje je i najveći broj stanovnika. Prednjači Grad Zagreb s 22.365 vozača s negativnim bodovima, slijede Splitsko-dalmatinska županija (13.410), Osječko-baranjska (6710), Primorsko-goranska (4682) te Istarska (4617). Najmanje je vozača s negativnim bodovima na području Ličko-senjske (924) te Požeško-slavonske županije (2217).

Vaša reakcija na temu