Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Screenshot/HRT NACIONALNI STOŽER: U Hrvatskoj 64 novozaražene osobe, umrlo je 20 ljudi

NACIONALNI STOŽER: U Hrvatskoj 64 novozaražene osobe, umrlo je 20 ljudi

Ozdravilo je 219 osoba

Nacionalni stožer civilne zaštite objavljuje najnovije informacije o koronavirusu u Hrvatskoj.

Ministar Beroš objavio je da je 64 novozaraženih. U bolnici Dubrava je preminula 20. žrtva koronavirusa. Ozdravilo je 219 osoba. Na respiratoru su 24 osobe, a 326 je hospitaliziranih.

Krunoslav Capak kazao je da je situacija u Koprivnici pod kontrolom. Što se tiče Splita, kaže da je bilo sumnje da se proširilo na još jedan kat doma. 

- Troje je premješteno u bolnicu, znat ćemo rezultate kroz nekoliko sati - kazao je Capak.

Beroš je rekao da je primio izvješće epidemiološke službe iz Splita, ali nije ga stigao pregledati. Na upit da komentira tvrdnje liječnice da je pokušala dobiti epidemiologe, ali nije mogla, kazao je: 'Nitko iz doma, ni osoblje ni liječnica, nisu kontaktirali navedenu instituciju, prema informacijama koje imam'.

Ministrica Bedeković je kazala da je Ministarstvo izdalo niz preporuka za domove. 

- 27. veljače je bila preporuka zabrane posjeta u domovima za stare i nemoćne. Rano smo se počeli pripremati za sve što nas čeka. Potom je bila preporuka 13. ožujka, kada smo ponovili ovu preporuku i provjerili s domovima pridržavaju li se mjera - kazala je. 

Dodala je kako se svaka sumnja na koronavirus prijavljuje nadležnoj epidemiološkoj službi. 

- Kontaktira se nadležni liječnik, koji mora obavijestiti službu i dogovoriti postupak testiranja i daljnju obradu. Kontinuirano kontaktiramo sa svim domovima, svim korisnicima, i svi nam se mogu javiti u svako doba dana - kazala je.

Beroš ističe da je Vladin stožer poduzeo niz aktivnosti vezanih uz staračke domove. 

- Upute su vrlo detaljne, obuhvaćaju čitav niz aspekta funkcioniranja domova. U svim zemljama EU-a problem je sličan - infekcija ulazi u zdravstveni sustav i staračke domove. Imat ćemo ovakve ispade. Dva su scenarija - ili korisnici moraju biti povremeno u bolnicama pa se tako zaraziti ili su djelatnici domova nekako pokupili virus. Nemoguće je hermetički zatvoriti zdravstveni sustav ili domove. Borba traje mjesec i pol sada, očuvali smo integritet zdravstvenog sustava i domova, odolijevali smo puno duže nego neke druge razvijene države - kazao je.

Ministrica je kazala da se zaštitna oprema za domove i djelatnike nabavljala tako da su svi domovi za starije i nemoćne opremljeni zaštitnom opremom i dezinficijensima u mjeri u kojoj je to bilo moguće. 

- Svjesni smo da to nije optimalno, ali kontinuirano nabavljamo i distribuiramo opremu - rekla je Bedeković.

Beroš je komentirao i situaciju sa zarazom u psihijatrijskoj bolnici u Zagrebu.

- Znamo da je četvero zdravstvenih djelatnika iz navedene institucije pozitivno, detektirani su 7. travnja, učinjen je epidemiološki izvid. 34 djelatnika je bilo u kontaktima, prema njima je određena mjera samoizolacije kao i prema ostala dva bolesnica, ostali bolesnici su premješteni u Jankomir te su i prema njima poduzete epidemiološke mjere u donosu na činjenicu jesu li ili ne bili u kontakti sa zdravstvenim djelatnicima - rekao je.

Dodao je kako iz dana u dan, iz sata u sat odgovaraju na nove probleme kao što su jutros odgovorili na problem u Koprivnici. 

- Kad sam imao blaže respiratorne tegobe otišao bi u bolnicu i radio svoj posao, više nas je kašljalo i kihalo jer tada te virusne bolesti nisu bile opasne. Sada treba spomenuti i moramo biti svjesni toga da svaki simptom respiratorne bolesti mora biti temeljito suspektno na COVID-19 bolest. Ako smo toga svjesni i odgovorno se ponašamo svakako ćemo usporiti širenje bolesti. Moramo mjere Stožera koje su promišljene u skladu sa svjetskim stožerima poštovati. Držimo se uputa, pogotovo sada - kazao je Beroš.

Vaša reakcija na temu