Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Unsplash Prijetnja u ličkoj osmoljetki: Učenik nezadovoljan ocjenom rekao da će doći u školu s pištoljem

Prijetnja u ličkoj osmoljetki: Učenik nezadovoljan ocjenom rekao da će doći u školu s pištoljem

'Sve su stručne i mjerodavne službe, pa i policija, upoznate s porukama'

Tjedan dana prije kraja nastave, doznajemo za zabrinjavajuću situaciju u jednoj ličkoj osnovnoj školi. Prema izjavama roditelja koji su se javili HRT-u zabrinuti za sigurnost svoje djece, u petak je učenik nezadovoljan ocjenom najavio da će u ponedjeljak u školu doći s popisom i vatrenim oružjem.

Iz škole potvrđuju da su upoznati sa situacijom te da su obaviještene sve mjerodavne i stručne službe, kao i policija.

- Ne bismo vas zvali da nismo zabrinuti - ističe majka učenika jedne ličke škole - jer što očekivati nakon što se među djecom dijele prijeteće poruke njihova vršnjaka zato što nije uspio ispraviti ocjenu.

Dodaje da dijete ne želi ići u školu.

- Već je u strahu, a sad je u još većem strahu da će ga netko ubiti - kaže majka.

Ravnateljica škole potvrđuje - sve su stručne i mjerodavne službe, pa i policija, upoznate s porukama, obavljen je i razgovor s učenikom i roditeljem, osiguran mu je i stručni postupak.

- Razrednik je pisanim putem obavijestio i ostale roditelje da se poduzimaju sve potrebne radnje, da nema razloga za zabrinutost te da će škola i nadalje osigurati sigurnost učenika. O svim potrebnim informacijama roditelji učenika naše škole bit će pravovremeno obaviješteni - poručuje ravnateljica.

Majka pak ističe da se 'osjećaju bespomoćno jer je ružnih situacija bilo i prije'.

- Očekujem da se sustav više pokrene i da škola kao škola pokrene malo više oko zaštite djece jer ovo prelazi sve granice ponašanja, a svi šutimo, svi zataškavamo, a ne znam zašto - zaključuje majka učenika.

Nije ovo, nažalost, prva takva situacija. I koliko god bila neugodna, ne treba je gurati pod tepih, ističu stručnjaci, jer to je poziv u pomoć.

- Više se razgovara o tome, jedan cilj je destigmatizacija toga, kao rezultat imamo snažnu potrebu i traženje pomoći čak i u ranijoj dobi, što je ključno jer naglasak je na ranoj intervenciji, objašnjava Bruno Bencarić, psiholog iz Centra za zdravlje mladih Zagreb.

U ponedjeljak, najavljuje ravnateljica, učenik neće biti u školi, a u dogovoru sa stručnim službama, odlučit će - kako dalje postupiti.

Vaša reakcija na temu