Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Silvia from Pixabay INSTITUT UPOZORAVA Ova dva vitamina najčešće nedostaju starijima od 50 godina

INSTITUT UPOZORAVA Ova dva vitamina najčešće nedostaju starijima od 50 godina

Evo kako ih nadomjestiti

Postoji mnogo velikih stvari koje dolaze s godinama, poput mudrosti i više slobode. Ali postoje i stvari koje postaju izazovnije, poput apsorpcije određenih hranjivih tvari, piše Miss Zdrava.

Glavni među njima su vitamin D i vitamin B12, koji pomažu regulirati metabolizam i daje energiju, prema Američkom Nacionalnom institutu za zdravlje (NIH). 'Starije odrasle osobe često doživljavaju smanjenu proizvodnju želučane kiseline, što može otežati apsorpciju vitamina B12', objašnjava nutricionistica Erin Palinski-Wade. Ukratko, manjak hranjivih tvari može dovesti do umora i slabosti, a povezuje se i s padom kognitivnih sposobnosti, prema NIH-u.

Tijelo također postaje manje učinkovito u pretvaranju sunčeve svjetlosti u vitamin D, kaže Palinski-Wade. Manjaka hranjivih tvari može kosti učiniti slabima i poroznima, a izgledi za to rastu s višom životnom dobi. 'Nakon menopauze kod žena se smanjuje lučenje određenih hormona što ubrzava gubitak kostiju', primjećuje Palinski-Wade.

Najbolji način da se spriječi gubitak nutritivnih nedostataka (i mogućih zdravstvenih posljedica) je dodavanje više hrane bogate vitaminima D i B12. Prevention donosi prijedloge za obroke kroz koje možete povećati unos ovih važnih vitamina.

Jaja za doručak

Bjelanci od jaja su niskokalorična hrana s niskim udjelom masti, ali ako uklonite žumanjak, također izbacujete zdravu dozu vitamina D i B12. Zato preporučujemo konzumiranje jaja u cijelosti. 

Pokušajte sljedeće: Spremite omlet sa sirom, povrćem ili izlijte jaje na oko na kruh ili na avokado. Ne zaboravite da su i kuhana jaja ukusna.

Tuna iz konzerve za ručak

Ova masna riba dobar je izvor vitamina D i B12, kaže Palinski-Wade. Također sadrži i zdrave masnoće, kalij i željezo, to su hranjive tvari koje pomažu različitim proteinima da dostave kisik u tijelo.

Pokušajte sljedeće: Kako bi je dodatno obogatili vitaminima, napravite salatu od tune s grčkim jogurtom. Mliječni proizvodi poput jogurta često su obogaćeni vitaminom D  i zato što su životinjskog podrijetla, oni su već dobar izvor B12, kaže Palinski-Wade. Tunu možete staviti na krišku kruha ili napraviti salatu u koju možete staviti zelenu salatu, rajčice, luk, kukuruz, sve zaliti s limunom i maslinovim uljem i eventualno posuti tostiranim sezamom. A možete napraviti i varijantu od tune i bijelog graha.

Za večeru odrezak od lososa

Vitamin D teško je pronaći u izvornim namirnicama (da nije posebno dodan), ali losos je iznimka od pravila. Također je odličan izvor proteina i vitamina B6, koji pomažu u održavanju zdravog živčanog sustava i imunološkog sustava.

Pokušajte sljedeće: Ispržite odrezak na tavi ili ga ispecite u pećnici, a kombinirajte ga sa zelenim povrćem ili salatom.

Vaša reakcija na temu