Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Mufid Majnun from Pixabay HGK načelno podržava izmjene Zakona o strancima

HGK načelno podržava izmjene Zakona o strancima

'Zakonom se uvode i pojedina rješenja koja će predstavljati izazov za poslovanje i za koja nije jasno kako će točno funkcionirati'

Iz Hrvatske gospodarske komore komentirali su izmjene i dopune Zakona o strancima. Komentar prenosimo u cijelosti.

'Hrvatsko gospodarstvo već nekoliko godina privlači veliki broj stranih radnika, posebno u sektore graditeljstva, turizma i trgovine, stoga smatramo izuzetno važnim osigurati zakonski okvir koji će osigurati dostupnost radne snage kako bi se podržao gospodarski rast. U tom smislu, HGK načelno podržava izmjene Zakona o strancima i to prvenstveno onih odredbi koje za cilj imaju olakšavanje procedura za izdavanje radnih dozvola i integraciju stranih radnika.

Novi Zakon o strancima donijet će neke promjene, kao što su izdavanje radne dozvole na tri godine, što smatramo pozitivnim, a uvodi se i period nezaposlenosti od 60 dana, što će definitivno olakšati organizaciju života radnika i njihovo zadržavanje u Hrvatskoj. Navedene izmjene smanjit će i opterećenje na administraciju MUP-a te se nadamo da će to značajno pridonijeti smanjenju vremena čekanja na izdavanje dozvola, što bi bitno olakšalo poslodavcima pravovremeno zadovoljenje potreba za radnom snagom.

S druge strane, Zakonom se uvode i pojedina rješenja koja će predstavljati izazov za poslovanje i za koja nije jasno kako će točno funkcionirati. Najčešće se spominje uvođenje zadužnice jer se nameće još jedan dodatni administrativni korak koji će otežati i produljiti postupak ishođenja radne dozvole, a u isto vrijeme nije jasno kako će se poslodavac i u kojem trenutku osloboditi te zadužnice.

Dodatno, odredba da tvrtka mora imati zaposlenog istog domaćeg radnika godinu dana dovodi u nepovoljan položaj tek osnovane tvrtke, pogotovo one koje su u potrazi za radnicima sa specijalnim vještinama. Restorani sa specifičnom kulinarskom ponudom samo su neki od primjeri potrebe za takvim specijalnim vještinama. Samim time tvrtka ne može ni započeti svoju primarnu djelatnost. Također, nije potrebno uvođenje i 'dvostrukih osiguranja', uvjeta koji propisuje da tvrtka mora imati zaposleno barem 16 posto domaćih radnika (ili 8 posto u slučaju deficitarnih zanimanja). Takav uvjet mora ispuniti i tvrtka u kojoj se radnici zapošljavaju i agencija preko koje dolaze u slučaju ustupanja radnika.

Iako se Zakonom pokušavaju riješiti određeni problemi, naglašavamo da je područje zapošljavanja stranih radnika puno šire te je u tom smislu potrebno prilagoditi i neke druge propise, kao što su procedure vezane uz izdavanje viza', poručuju iz HGK.

Vaša reakcija na temu