Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay PRENISKA DOZA: HALMED upozorava na pogrešnu primjenu lijeka za rak

PRENISKA DOZA: HALMED upozorava na pogrešnu primjenu lijeka za rak

Zbog potencijalno pogrešnog tumačenja rezultata fenotipske karakterizacije DPD-a

Nositelji odobrenja Pliva Hrvatska d.o.o. i Sandoz d.o.o. su u suradnji s Agencijom za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) i Europskom agencijom za lijekove (EMA) uputili pismo zdravstvenim radnicima o riziku od preniskog doziranja lijekova koji sadrže fluorouracil uslijed potencijalno pogrešnog tumačenja rezultata fenotipske karakterizacije DPD-a u bolesnika s umjerenim ili teškim oštećenjem bubrega.

Parenteralni fluorouracil dio je standardne terapije za različite zloćudne bolesti, uključujući rak debelog crijeva, gušterače, želuca, dojke te glave i vrata. Uglavnom se koristi u kombinaciji s drugim lijekovima protiv raka.

'S obzirom da oštećena funkcija bubrega može dovesti do povišenih razina uracila u krvi, u bolesnika s umjerenim ili teškim oštećenjem bubrega izmjerene razine uracila u krvi radi fenotipizacije enzima dihidropirimidin dehidrogenaze (DPD) treba tumačiti s oprezom
Posljedično postoji povećan rizik od pogrešne dijagnoze nedostatka enzima DPD-a, što može dovesti do preniskog doziranja lijekova koji sadrže fluorouracil i smanjene učinkovitosti liječenja', poručuju iz HALMED-a.

Vaša reakcija na temu