Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Unsplash Rešetar ukazala na sramotne uvjete u kojima se školuju djeca s teškoćama: 'Genocid'

Rešetar ukazala na sramotne uvjete u kojima se školuju djeca s teškoćama: 'Genocid'

'Centar za autizam u Dubravi nije imao vrata na toaletu'

Suzana Rešetar iz Udruge 'Sjena' na N1 televiziji govorila je o uvjetima u kojima se školuju djeca s poteškoćama u razvoju. 

'Roditelji su trenutno odahnuli jer su bili pod ogromnim stresom, još je sve u povojima i sve se nešto slaže i nije završeno. Još se djeca promatraju da se vidi kojoj treba više potpore. Nekako mi se čini da je iznad svega jedan veliki upitnik', izjavila je komentirajući početak nove školske godine u kojoj se značajno smanjuje broj pomoćnika u nastavi za djecu s poteškoćama u razvoju.

Rešetar je dodala kako joj je žao što se svakim početkom nove školske godine razgovara o istim problemima bez da ih se rješava.

'Pomoćnik u nastavi jedan je od oblika razumne prijave i inkluzije djece s teškoćama. To je nešto što je trebalo odavno biti riješeno… Mi smo došli do neke točke pa smo se vratili deset koraka unazad. Svaki naš govor, upozoravanje i životne priče koje nisu bajke ni do koga odgovornog ne dopiru', smatra.

Pojasnila je kako je veliki problem bio manjak komunikacije s roditeljima zbog koje mnogi nisu znali gdje će im djeca ići u školu.

'Neka djeca nisu uopće znala gdje trebaju doći i u školu - do ovog vikenda. Ja sam s tim roditeljima obavila bezbroj telefonskih poziva i poslali smo mnoštvo mailova da bi se tek preko vikenda javljalo roditeljima gdje da ih pošalju', navela je.

Rrešetar je ustvrdila kako joj nije jasno kako do toga dolazi s obzirom da često djeca s poteškoćama u razvoju dobivaju odgodu polaska u školu.

'Sva djeca s poteškoćama dobivaju odgodu od minimalno godinu dana. Dakle, znate da vam to dijete dolazi - pa dajte onda za godinu dana pripremite i kadar, obrazujte ih i razmišljajte o pomoćnicima u nastavi i pripremi škole… To su djeca, a ne stvar ili kutije', naglasila je.

'Uvjeti su katastrofa'

Rešetar se i dotakla srednjoškolskog obrazovanja djece s poteškoćama u razvoju.

'Srednjoškolsko obrazovanje jedna je druga priča. Mi nemamo gdje djecu upisati pa završavaju na posebnim programima pri Centrima za odgoj i obrazovanje. Ne izgleda nikako… Uvjeti su katastrofa. Koliko god oni uvjeravali roditelje da je to trenutno, da je to najbolje što može biti sada i da su si dali puno truda, to i dalje nisu uvjeti gdje mogu boraviti djeca s takvim stupnjevima oštećena zdravlja i stupnja invaliditeta', istaknula je. 

Pozvala je sve saborske zastupnike koji se žale na uvjete u novoj zgradi da se mijenjaju za prostorije s djecama s poteškoćama u razvoju.

'Saborski zastupnici žale se na uvjete koje imaju u novoj zgradi, ja ih pozivam da se mijenjamo - ne vidim druge. Mi bismo rado da se naša djeca premjeste u obnovljenu zgradu vojnog učilišta', konstatirala je. 

Skučeni prostori

Ukazala je i na problem veličine prostorija u kojima djeca s poteškoćama u razvoju pohađaju nastavu.

'Mi imamo i redovne škole gdje su nam kvadrati za učenike vrlo upitni - po 18 do 20 kvadrata za osam učenika plus pomoćnik i učitelj. Ja uopće ne znam kako se ta djeca kada imaju potrebu za ustati mimoilaze. Imamo centre gdje je osnivač država kao što su Dubrava, Slava Raškaj i Velika Gorica koji je je izmješten na aerodrom u prostore Plesa. Imamo i Centar za autizam u Dubravi koji je osnovao Grad Zagreb te donedavno nije imao vrata na toaletu, nego zavjesu', pojasnila je Rešetar.

'Centar za autizam u Dubravi nije imao vrata na toaletu'

Ustvrdila je kako je to sramota za cijeli sustav.

'Ne znam koju riječ više iskoristiti, a da nije genocid nad tom djecom i nad nama roditeljima. U jednoj europskoj državi smještate našu djecu u zgrade gdje ni sami ne biste boravili', zaključila je. 

Vaša reakcija na temu