Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Rimac automobili Rimac na predstavljanju pozvao robotaksi, ali on nije došao

Rimac na predstavljanju pozvao robotaksi, ali on nije došao

'Probali smo to stotinu puta i funkcioniralo je'

U kampusu u Kerestincu kraj Zagreba Mate Rimac predstavlja robotaksije, koji se zovu Verne. Na predstavljanje je došao i premijer Andrej Plenković te ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

Govore su održali suosnivač i glavni izvršni direktor P3 Marko Pejković, suosnivač i glavni direktor dizajna u P3 Adriano Mudri i suosnivač P3 i glavni izvršni direktor Rimac Grupe Mate Rimac, javlja N1.

Okupljenima se obratio i premijer Plenković koji je nabrojao brojne hrvatske izumitelje kroz povijest. 

'Mate, kojeg svi skupa pratimo, kao mlad inovator je nailazio na teške i zahtjevne situacije. Bilo je skepse, inovatori su ispred svog vremena i prepušteni su sami sebi i zato to proživljavaju. Drago mi je da smo podržali ovaj projekt i to značajnim sredstvima. Nisam očekivao da ću biti u potpunom mraku, ali ovo je dio inovacije. Počašćen sam što sam ovdje na predstavljanju. Drago mi je što se okupili ovaj veliki broj ljudi. Drago mi je da smo značajno podržali ovaj projekt, jer vjerujem da je ovo dio rješenja', rekao je Plenković i zaključio kako hrvatska kompanija predvodi globalne trendove.

Mate Rimac je rekao da je nevjerojatno što su postigli u zadnjih 15 godina. 

'Bilo je nezamislivo da ćemo mi u Hrvatskoj prvi proizvesti najjači električni automobil i da će se u Hrvatskoj proizvoditi najjači hiper-automobili. Privukli preko milijardu eura investicija i stvorili 2000 radnih mjesta. Napravili smo puno i daleko došli. Nismo savršeni, bilo je grešaka. No ovo je naš najveći korak.

Tehnologija je promijenila naše živote. Svi imaju pristup internetu, neovisno jeste li milijunaš ili tinejdžer. Ali milijunaš ima više mobilnosti, ima privatnog vozača na kojeg se može osloniti. Mnogi drugi nemaju takvo iskustvo. Mi želimo svima pružiti najsigurnije iskustvo, bolje iskustvo nego što ga ima milijunaš s privatnim vozačem.

Razvijamo ekosustav od tri dijela: prvi je, naravno, automobil. Drugi je aplikacija, a treći infrastruktura. Tu je i tvornica u kojoj ćemo proizvoditi robotaksije i slati i diljem svijeta', istaknuo je Rimac.

Na kraju je rekao da je dosta govora te je naručio vozilo putem aplikacije na mobitelu, no ono se nije pojavilo zbog tehničkih problema. 

'Probali smo to stotinu puta i funkcioniralo je. Naši će tehničari riješiti problem brzo', naveo je, piše N1.

Kasnije su otkrili da se dogodio problem s prednjim kotačem.

Otkriven je i dizajn vozila Verne, nazvanog po slavnom piscu Julesu Verneu koji je tijekom putovanja zamišljao potencijal čovječanstva. Prema riječima osnivača, Verne će u potpunosti transformirati način prijevoza u gradu. Prva usluga će biti pokrenuta u Zagrebu 2026. godine.

Marko Pejković rekao je kako sustav omogućuje fleksibilnost te funkcioniranje autonomne vožnje na raznim lokacijama, na različitim vrstama cesta u različitim vremenskim uvjetima uzimajući u obzir lokalne stilove vožnje. Dodao je da će robotaksiji biti u 30 drugih gradova.

Na kraju je Rimac priznao kako nije sve prošlo po planu, ali su prikazali prototipove robotaksija. 

'Imali smo problemčić s kočnicom, auto se nije htio pokrenuti. Radi se o potpuno drugačijem autu, dimenzije su poput Golfa, ali unutrašnjost je napravljena da bude udobnija i prostranija. Za svaki problem u prometu i za svaku nesreću odgovaramo mi. Godinama ćemo poboljšavati sustav, ali već sad smo u fazi da je autonomna vožnja naprednija od bilo kojeg vozača.', rekao je Rimac.

Vaša reakcija na temu