Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Screenshot Selak Raspudić: Plenkoviću odgovara Milanović na Pantovčaku

Selak Raspudić: Plenkoviću odgovara Milanović na Pantovčaku

Sama financira kampanju

Neovisna saborska zastupnica Marija Selak Raspudić, koja je prva najavila da ulazi u utrku za Pantovčak protiv Zorana Milanovića, bila je gošća Točke na tjedan na N1.

Smatra da je realno da žena može doći na Pantovčak i bez podrške velike stranke te je najavila kako će dati sve od sebe da to i ostvari. Uvjerena je da jedina promjena može doći od nestranačke osobe. U tom je kontekstu izjavila da se svi vole hvaliti da su nestranački - poput HDZ-ovog kandidata kojeg podržava stranka. 

Odgovarajući na pitanja, Selak Raspudić rekla je i kako joj se Andrej Plenković podsmjehuje, ali da sve to radi jer njemu odgovara situacija u kojoj je na Pantovčaku upravo Zoran Milanović.

Logistika nije ono što dobiva izbore. Selak je istaknula da ne pristaje na takvu ucjenu. 

'Ako osoba poput mene nije netko tko može u ovakvu utakmicu, kako će onda građani ući u nju? Dugo sam razmišljala o ovome prije nego što sam ušla u ovu utakmicu. Odgovorno tvrdim da su to jedini izbori na kojima se može probiti', kaže i objašnjava kako kapilarna premreženost onemogućava nove ljude da na parlamentarnim izborima ostvare dobar rezultat.

Kazala je i kako se DP-u sada dogodilo isto što i Mostu. Ostvario je dobar rezultat, a onda ga je HDZ pojeo.

'Promjena koja se može dogoditi je - ona na predsjedničkim izborima', navela je.

Financiranje kampanje

Na pitanje o tome tko joj financira kampanju, Selak Raspudić uzvratila je da je financira sama. Milanovićeva kampanja, kao i ona HDZ-a, tvrdi, financira se iz državnog proračuna. 

'Ja sam se iz principa odrekla sredstava iz proračuna kad sam otišla iz Mosta i smatram da sam učinila ispravnu stvar. Kad ulazite u politiku, ne smijete tako kalkulirati. Jesam li u politički nezavidnijoj situaciji? Jesam', rekla je.

Dodala je kako je to neće obeshrabriti.

'Mogu ići vlastitim autom, mogu i javnim prijevozom. Ja sam izrazito marljivo radila, nisam otišla na porodiljni prije zadnjeg dana i vratila sam se prije isteka minimalnog roka da bih se borila za pomorsko dobro... Dat ću sve od sebe i nije mi problem zapeti da bih ostvarila ozbiljnu kampanju u skladu sa svojim mogućnostima', navela je, dodajući da ima što reći u ulozi predsjednice i da će se boriti da ponudi sadržaj, a ne da logistikom kompenzira nedostatak sadržaja.

Politički oponenti joj govore da je trebala ići u EP i da je predsjednička kampanja samo uvertira u kampanju za zagrebačku gradonačelnicu. Odgovorila je kako se pokazalo da aktualni predsjednik nije onaj koji može parirati Vladi jer je destabilizirao vlast na parlamentarnim izborima. 

'Bitnije je da ostanem ovdje i u ovim se uvjetima borim za Hrvatsku. Ova kandidatura ni najmanje nije sredstvo za druge svrhe. Ja planiram na ovim izborima pobijediti. Je li netko pitao Dragana Primorca i Milanovića što planiraju ako izgube? To su jeftini načini diskreditacije moje političke kandidature', smatra Selak Raspudić.

Tko joj je protukandidat?

Pita se postoji li ijedna činjenica koja utemeljuje optužbe premijera Plenkovića da ona 'trči utrku za Milanovića'. 

'Ja tako mogu reći da je on tajni agent Sjeverne Koreje. Tolika je veza s istinom ove teze da smo mi Milanovićevi igrači', odgovorila je na pitanje može li uzeti više glasova Primorcu ili Milanoviću. Uvjerena je kako se u HDZ-u boje jer znaju da imaju slabog kandidata. 

'I kroz optiku njihovih birača ga definira činjenica da je kršitelj HDZ-ovog Statuta. Što se mene tiče, ta paradigma da nekome uzimam glasove, smiješna je. Demokratski glas je pravo svakog građanina, oni nemaju svoje glasove - postoje samo glasovi građana RH. Onda bih ja mogla, pošto sam se prva kandidirala, reći da Primorac oduzima glasove meni. To je sve politička taktika-

Moj je protukandidat Zoran Milanović. Primorac ima povijest podržavanja lijevih kandidata i nije se usudio reći ni riječ o mandatu aktualnog predsjednika. Tomislav Tomašević je jasno rekao da oni ne idu na Milanovića, nego na mene. Ja i dalje ostajem jedina ozbiljna protukandidatkinja Milanoviću i ne libim se reći što bih učinila bolje.

Obraćam se svim građanima, to nije floskula, to je smisao funkcije predsjednice RH.

Od početka govorim isto, i dok sam bila u Klubu Mosta koji je desniji od mene, da sam politički najbliže centru, jasno sam zauzimala stavove. Ja nisam od jučer na političkoj sceni da prodajem priču, koncentriram se na teme u kojima se može ostvariti iskorak, nisam parazitirala na svjetonazorskim temama', iznijela je. 

Uvođenje vojnog roka

Što su ključni potezi koje će poduzeti bude li izabrana?

'Prva stvar je pitanje politizacije vojske. Uskoro ćemo razgovarati o vojnom roku. Vrlo je opasno da jedna osoba koja smatra da se hrabrost dokazuje vožnjom helikopterom donosi tako ozbiljne odluke kao što je uvođenje vojnog roka. To je dalekosežna odluka s posljedicama za naše građane. Netko s pozicije aktualne vlasti kome to služi za signaliziranje vrline i da bi odagnao sumnju da je Hrvatska ugrožena ne može donositi takvu odluku. Kao i svaka razumna osoba, nisam sklona militarizaciji i smatram da je to posljednje rješenje. Ali, kao vrhovna zapovjednica, ako me vojna znanost i vojni stručnjaci uvjere da je to nužno, onda neću od toga bježati. Ako je to neophodno, onda se ne može ići na razini roka koji je deklarativan i na razini tečaja, nego on mora biti ozbiljan i u skladu sa strukom. Sigurno nisam za trošenje novca na neke tečajeve ili za nepotrebnu militarizaciju društva bez opravdanih argumenata', kazala je. 

Selak Raspudić dodala je kako se ne komunicira o neposrednim rizicima kojima smo izloženi sad, a nismo bili prije npr. dvije godine. Tvrdi i kako nema projekcija o tome koliko ljudi treba. 

'Ne mogu se davati načelne političke izjave da bi se nekome svidjeli da ste za ili protiv vojnog roka. Ozbiljne teme zahtijevaju ozbiljan odgovor', izjavila je. 

Priznanje Palestine

Uz vojsku, predsjednica republike nadležna je i za diplomaciju. Vruće pitanje - priznanje Palestine.

'Smatram da je aktualni predsjednik tome pristupio potpuno pogrešno. To je ozbiljna odluka i donosi se u skladu s Vladom. Vi kao predsjednik se ne možete ponašati kao kandidat. Njegov vanjskopolitički stav ima posljedice i težinu. On je, kao i za vrijeme parlamentarnih izbora, zaboravio da nije u funkciji kandidata. Što se tiče mog stava, ključni argument koji ide u prilog priznanja Palestine je da to ima moralnu vrijednost i da će dovesti do kraja ovog sukoba.

Taj argument nema utemeljenje u praksi. Ako govorimo o vanjskopolitičkim odlukama, treba postojati argumentacija. Tu su međunarodno pravo, humanitarno usmjerenje i političko okruženje. Uzimajući to sve u obzir, situacija nije jasna i ostajem pri tome, ali smatram da je bitno, da treba nastaviti pažljivo motriti situaciju i davati maksimalnu moguću humanitarnu pomoć. Ali Hrvatska nije ta koja će tu voditi trendove', ustvrdila je. 

Rat u Ukrajini

Milanović Plenkoviću zamjera da je Hrvatska preangažirana u ratu u Ukrajini.

'Kako sada objasniti tako nepodudaran stav aktualnog predsjednika. To ostavlja dojam zemlje koja nije ozbiljna. Smatram da trebamo pomoći prijateljskoj zemlji, ali ne smatram da trebamo slati svoju vojsku u Ukrajinu. Hrvatska je mala zemlja, nije zemlja koja nema stav, ali mora znati da u ovakvim temama koje nisu naš vanjskopolitički problem mora znati gdje joj je mjesto i prije svega štiti građane RH', komentirala je. 

Funkcija predsjednice

'Moji su politički naglasci poznati, sigurno neću šutjeti kao predsjednica', navela je Selak Raspudić govoreći o tome što još planira pobijedi li na izborima.

Dodala je da su tu sigurno prava starijih osoba, ali ne prigodničarski dižući mirovine uoči izbora. Planira se baviti umjetnom inteligencijom kako bi se prevenirali kibernetički napadi i prevare.

'Međutim, funkcija predsjednice RH, ako je ne želimo do kraja degradirati, podrazumijeva drugu ulogu. Ta uloga nije nešto usputno, nebitno niti nešto čemu treba dodatni sadržaj. Ivana Kekin je priznala javno da je ta funkcija nevažna pa traži nove načine da je izvan njezinih ustavnih ovlasti osvježi.

Milanović nikada nije bio predsjednik RH, on je rješavao problem svog prethodnog političkog neuspjeha u odnosu na Plenkovića. On se zato cijelo vrijeme ponaša kao šef oporbe, što je izrazito štetno jer je to radio s pozicije vlasti. Onemogućio je da oporba zaživi i da neka osoba iz te opozicijske uloge postane šef i da posljedično imamo promjenu na parlamentarnim izborima. Važno je mijenjati osobu.

Ono što se tiče ovlasti predsjednice odnosi se na stabilnost vlasti. Tu dolazimo do onoga zbog čega je ta funkcija važna. Mi smo prešli u parlamentarni sustav jer nismo htjeli da sva moć bude u rukama jednog čovjeka. Kroz apsolutnu kontrolu Sabora opet smo se sveli na to da imamo svu vlast u rukama jednog čovjeka. Zalažem se da se ovlasti predsjednice promijene tako da ona ima pravo veta u određenim situacijama i koji bi bio povratno kontroliran od parlamentarne većine. Hoće li moja suradnja s Plenkovićem biti drugačija? Hoće. Zašto? Ako on uđe u tvrdu kohabitaciju s još jednom osobom, vidjet će se da je on bio problem od početka. 

On pored Milanovića izgleda kao civiliziran i uglađen državnik, ali kad dođe osoba koja nije Milanović, onda će njegove mane, pa i sklonost autoritarnosti, doći do punog izražaja. Građani moraju vidjeti da postoji drugačiji model od njih dvojice. Ja nisam opterećena stranačkim dugovima niti ću funkcniorati po principu 'ti meni moje, ja tebi tvoje'', kazala je.

Selak Raspudić ne očekuje da joj činjenica da je žena bude prednost, ali da ne smatra da joj je to nedostatak. 

'To se često ponavlja i to je uvriježena predrasuda. Bila sam predavač na ratnoj školi, gdje su najviši vojni časnici u dominantno muškom okruženju, gdje bi se očekivale takve predrasude, ali brzo sam stvorila okruženje u kojemu se razgovaralo… Bila sam jedan od dva najbolje ocijenjena predavača', rekla je Selak. 

Misli i da je hrvatsko društvo dovoljno zrelo da izabere najbolju osobu, ne zato što je žena ili muškarac.

Pobačaj i umjetna oplodnja

'O pobačaju sam govorila. Ne smatram da je zakonska zabrana rješenje, ali ne smatram ni da je pobačaj najveća društvena vrednota kojoj je mjesto u Ustavu', rekla je.

Što se tiče umjetne oplodnje, Selak Raspudić smatra razumnim da se koristi dostignućima medicine. 

'Unutar same umjetne oplodnje postoji puno prostora za raspravu o etičkom postupanju', navela je dodajući da raspravu, ako želimo da ona bude ozbiljna, treba nijansirati i ući u njezinu bit.

Na pitanje o moliteljima ispred bolnica, Selak je kazala kako ne smatra da agresivni pristup, poput klečanja na trgovima ili stajanja ispred bolnica, potiče ljude na djelovanje. 

'Smatram da bismo puno bolje rezultate postigli na drugi način. Ali svjesna sam da sve što je u okvirima Ustava i zakon, bez obzira što se ja s tim ne slažem, ne treba biti zabranjeno. Zašto? Jer imam povjerenja u demokraciju', zaključila je. 

Vaša reakcija na temu