Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
SEZONA POSKOKA Iz kuće u jednome danu istjerali jedanaest zmija

SEZONA POSKOKA Iz kuće u jednome danu istjerali jedanaest zmija

Stručnjaci otkrivaju kako ih se riješiti

Desetak metara od svoje vikendice nedaleko Kupe kod Ozlja, čovjek je ugledao dva poskoka. Nazvao je udrugu Zmijolovac iz koje su za DNEVNIK.hr ispričali kako je proteklo hvatanje zmija.

'Zvali su nas, i kolega i ja smo, naravno, došli. Obitelj koja nas je zvala ima malu djecu, bilo ih je strah da ih zmije ne ugrizu. Došli smo ujutro kada se oni hlade, jer kada je vruće, zmije bježe', objasnio je Darko Karamazan, predsjednik Udruge.

Ubrzo su uhvatili tri poskoka, a nedugo potom i četvrtoga.

'Kad su velike vrućine, ne mogu se zmije hvatati jer one ne žele biti na suncu. Nakon što smo ih ulovili vratili smo ih u šumu', ispričao je Darko sve o akciji koja je trajala nekoliko sati.

Financiranje intervencija

Bilo je to prije dva tjedna. U međuvremenu Darko i njegov kolega Vlado Lađarević imali su još intervencija.

Jedna od njih bila je na području između Zagreba, Karlovca i Gline gdje su kod jedne vikendice ulovili dva poskoka.

'Zmija se nalazila nedaleko jedne od kćeri čovjeka koji nas je zvao. Najveća opasnost je da zmija ugrize dijete. Lokalna uprava nekada tome pridaje malu pozornost, ali treba li dijete stradati zbog plaćanja troškova našeg dolaska? Puno puta se moramo s njima natezati da snose troškove naših intervencija, a to stoji u zakonu', objašnjava Darko.

Kako se zmija riješiti?

Karamazana su upitali i ima li koji savjet kako se zmija riješiti i otjerati ih iz svojih kuća i podruma, ako ih gdje zateknemo.

'Ako primijetite zmiju, pogotovo otrovnicu, klonite je se i ne dirajte ju', rekao je Darko koji ima 50 godina iskustva hvatanja zmija.

Osim toga, i neki mirisi tjeraju zmije.

'Samo eterična ulja na bazi kamfora, ali to je samo za zatvorene prostore, ako zmiju treba istjerati iz podruma ili ispod podova i iza zidova. U starim kućama miševi naprave rupe i zmije se u njih uvuku. Jednom smo tako iz kuće u jednome danu istjerali jedanaest komada', ispričao je zmijolovac Darko.

Vaša reakcija na temu