Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Uspješni EU i nacionalni projekti trajno promijenili Požeško-slavonsku županiju nabolje

Uspješni EU i nacionalni projekti trajno promijenili Požeško-slavonsku županiju nabolje

Kroz ITU mehanizam te ostale EU i nacionalne programe još više prilika za snažan razvoj Slavonije

Ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić sa suradnicima posjetio je Požeško-slavonsku županiju te održao sastanak sa županicom Antonijom Jozić, gradonačelnikom Požege Željkom Glavićem i ostalim gradonačelnicima i načelnicima s područja županije. Na sastanku se razgovaralo o aktualnim i budućim projektima koji se provode na području županije, a sufinanciraju se iz nacionalnih i EU sredstava. Osim toga, uručena su i četiri ugovora iz programa ministarstva ukupno vrijedna 3,17 milijuna eura.  

'Bez razvoja Slavonije nema ni ujednačenog regionalnog razvoja Hrvatske. Zato ova Vlada i naše ministarstvo kroz EU i nacionalne programe pokazuju stalnu brigu za ovo područje. Zadovoljstvo je biti danas ovdje i obići Gradski muzej te RCK Panonika u Požegi, kao i Kulturni centar u Kutjevu, jer su to projekti koji su trajno promijenili ovaj kraj nabolje i koji će, kroz unaprijeđenu kulturnu i turističku ponudu, poboljšano obrazovanje te stvaranje boljih prilika za lokalne udruge i poduzetnike, pozitivno utjecati na daljnji razvoj Požeško-slavonske županije', izjavio je ministar Erlić.

Podsjetio je kako je Urbanom području Požega na raspolaganju 18 milijuna eura iz ITU mehanizma, kroz koji su predviđeni projekti izgradnje vatrogasno-edukativnog centra u Pleternici te atletskog stadiona u Požegi, koji kreću do kraja godine.

'Kroz ITU mehanizam financirat će se i razvoj turističke infrastrukture na urbanom području te revitalizacija povijesne jezgre u Požegi, a tu je i čitav niz drugih prilika iz planiranih EU poziva. Do kraja godine ćemo objaviti i pozive iz naših nacionalnih programa, uključujući i trogodišnjeg programa podrške gospodarskoj revitalizaciji Slavonije, Baranje i Srijema, a koji će pokrenuti novi ciklus investicija u Slavoniji“', zaključio je ministar Erlić te pozvao sve gradonačelnike i načelnike da prate pozive, pripremaju i prijavljuju svoje projekte.  

U sklopu posjeta ministar Erlić je županici Jozić uručio ugovor o financiranju izgradnje županijskog Zavoda za hitnu medicinu vrijedan 150 tisuća eura, kao i ugovor o sufinanciranju završetka provedbe EU projekta 'Regionalni centar razvoja poljoprivredne proizvodnje Požeško-slavonske županije' vrijedan gotovo 190 tisuća eura.

Županica Jozić u svom je obraćanju zahvalila ministru i suradnicima na svim potporama koje gradovi i općine dobivaju, s ciljem da uhvate korak s razvijenim dijelovima Hrvatske.

Prilikom boravka u Požegi, ministar Erlić je obišao Gradski muzej koji slavi 100 godina postojanja, a u kojem je u sklopu projekta „Požeške bolte“ unaprijeđena infrastruktura te instaliran novi stalni postav, čime je muzej postao središnje mjesto promocije kulturno-povijesne baštine grada. Gradonačelniku Glaviću uručio je gotovo 875 tisuća eura vrijedan ugovor za sufinanciranje završetka provedbe ovog EU projekta.

Boravak u Požegi završio je obilaskom Poljoprivredno-prehrambene škole, koja je nositelj projekta uspostave infrastrukture Regionalnog centra kompetencija Panonika, za koji je uručen ugovor o sufinanciranju završetka provedbe EU projekta vrijedan 1,96 milijuna eura. Uspostavom RCK Panonika osigurat će se kvalitetnije obrazovanje kroz povećanje relevantnosti strukovnog obrazovanja i poboljšanje uvjeta za stjecanje praktičnih vještina, s ciljem postizanja veće zapošljivosti učenika srednjeg strukovnog obrazovanja u sektoru poljoprivrede.

Posjet Požeško-slavonskoj županiji ministar je završio u Kutjevu, gdje je s gradonačelnikom Josipom Budimirom i suradnicima obišao radove na Kulturnom centru, čiju je izgradnju ministarstvo sufinancirao sa 663 tisuće eura nacionalnih sredstava kroz Program podrške gospodarskoj revitalizaciji Slavonije, Baranje i Srijema. Izgradnjom ovog centra Kutjevo dobiva moderno opremljen prostor koji će služiti za promociju i razvoj lokalnog područja i proizvoda, rad poduzetničkih potpornih institucija te obavljanje kulturnih aktivnosti i događanja.

U pratnji ministra bili su državni tajnik Domagoj Mikulić, ravnateljica Uprave za potpomognuta područja Katica Mišković te ravnatelj Uprave za regionalni razvoj Ivan Bota

Vaša reakcija na temu