Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Mari Kanezaki from Pixabay Vrtić prijeti štrajkom zbog niskih plaća odgojiteljica

Vrtić prijeti štrajkom zbog niskih plaća odgojiteljica

'Tražimo minimalne koeficijente'

Dječji vrtić priprema se za generalni štrajk zbog neuspješnih dogovora o većim plaćama. Otkrio je to čelnik Republičkog sindikata radnika Ivan Majdak nakon neuspješnog postupka mirenja u Dječjem vrtiću Križevci u petak.

'Grad Križevci ostaje pri stavu da nisu dužni poštivati članak 51. Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju, te nudi povećanje plaće daleko ispod zakonskog minimuma. Sindikat ne pristaje na taj prijedlog i ostaje čvrsto na stavu da traži minimalne koeficijente za radna mjesta sukladno zakonu.

Na kraju postupak mirenja nije uspio (...) Do petka, 31. svibnja do 9 sati, kada smo dogovorili slijedeći sastanak, nećemo poduzimati nikakve akcije. U petak, nakon sastanka s predstavnicima Grada, upoznat ćemo javnost o sljedećim koracima koje ćemo poduzimati', otkrio je Majdak.

Kaže kako će biti prisiljeni organizirati generalni štrajk ako ne dođe do dogovora. Štrajk će u tom slučaju u Dječjem vrtiću Križevci početi u ponedjeljak, 3. lipnja, piše Danica.hr.

Kako doznaju, trenutačno u Dječjem vrtiću Križevci odgojiteljice s višom školom imaju koeficijent 1,23, a njihova neto plaća bez dodataka iznosi 862 eura. Sindikat tvrdi kako bi, prema zakonu, koeficijent morao biti najmanje 2,01, a osnovica 947,18 eura.

To, de facto., znači da bi plaće odgojiteljica u dječjem vrtiću trebale biti gotovo duplo veće nego sad. Gradske vlasti u Križevcima, s druge strane, ne prihvaćaju prijedlog sindikata tvrdeći kako oni pogrešno tumače zakon.

No, sindikat se poziva na službeno tumačenje Ministarstva u kojem se navodi kako osnovica i koeficijent za izračun plaće u vrtićima ne mogu biti niži od onih u osnovnim školama. Hoće li doći do štrajka i potpune obustave rada u gradskom vrtiću - znat će se u petak.

Vaša reakcija na temu