Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
BLISKA BUDUĆNOST? Održana je javna prezentacija projekta rekonstrukcije Doma mladih

BLISKA BUDUĆNOST? Održana je javna prezentacija projekta rekonstrukcije Doma mladih

Osim predstavnika udruga, u publici je bilo i onih koji su davnih godina radili na izgradnji postojećeg objekta

Javna prezentacija projekta rekonstrukcije i obnove pola stoljeća starog Doma mladih održala se u utrobi 'betonskog svemirca', kako su arhitekti nazivali nikada dovršenu zgradu na križanju Ulice slobode i Mažuranićeva šetališta.

Iz Grada Splita kažu da je riječ je o najvećoj gradskoj investiciji u kulturi, procijenjenoj na oko 25 milijuna eura. Za rekonstrukciju Doma mladih rezervirano je 11 milijuna eura bespovratnih sredstava kroz ITU mehanizam Urbane aglomeracije Split, dok će se ostatak sredstava osigurati putem kredita Europske investicijske banke. Početak radova, po ishođenju građevinske dozvole i provedbi javne nabave, očekuje se krajem ove godine. Gradonačelnik Ivica Puljak je istaknuo da će biti sretan ako se sve završi u roku od tri godine. Posebno je naglasio kako se taj projekt više ne može zaustaviti, jer su sredstva osigurana i postao je proračunska stavka. Kolo se zakotrljalo...

Na javnom predstavljanju sudjelovali su Dinko Peračić, glavni arhitekt koji je s Mirandom Veljačić projektirao rekonstrukciju, Stefana Došen, ravnateljica Multimedijalnog kulturnog centra (MKC), gradonačelnik Puljak te njegov zamjenik Bojan Ivošević.

Prezentacijom je moderirao Ivan Šarar, vanjski konzultant, koji je naglasio da je tijekom protekle godine razrađen detaljan plan korištenja prostora zgrade koja će u potpunosti promijeniti način života i sadržaja. Šarar se tijekom javne prezentacije nazvao moderatorom u tangu između politike i nezavisne kulture, a baš taj zadatak je odlično odradio već na uvodu, tako da je sraz između politike i kulture nestao već pri početku prezentacije. Svima je konačno bilo potrebno nešto opipljivo i konkretno.

Među zainteresiranom publikom bilo je predstavnika udruga koje su trenutno smještene na Mažuranićevu šetalištu, ali i ostalih organizacija civilnog društva, ravnatelja javnih ustanova u kulturi, pa čak i onih koji su davnih godina radili na izgradnij ovakvog objekta kojem je odavno potrebna obnova.

Arhitekt Dinko Peračić je na uvodu prikazao bogatu i kompleksnu povijest Doma mladih, ali i ključan trenutak kada su splitski umjetnički skvoteri počeli preuzimati prostor i stvarati sadržaj.
Opisao je projekt rekonstrukcije kojim bi se prostor postojeće zgrade Doma mladih fragmentirao se u mnogo malih prostora, od kojih svaki može dobiti svoju ulogu. Imat će više dvorana, raznih prostora za interakcije, druženja, rekreaciju, provođenje slobodnog vremena, kazališta, koncerte, klubove i slično. U sredini je veliki auditorij koji umjesto pomoćnih prostorija za kazališni ansambl i radionice dobiva dvadeset i sedam različitih drugih prostora. Napominje se kako to nije kuća u kojoj stanuje jedna ustanova, nego dom za brojne inicijative koje se bave kulturom i čijim ekosustavom upravlja Multimedijalni kulturni centar.

Očekuje se, naravno, vanjska transformacija zgrade kojoj će se skratiti 'toranj', otvoriti krov te će dobit puno svjetliji izgled. Na zgradi će se nalaziti fotonaponski paneli, a uredit će se i trg koji će biti puno otvoreniji prema gradu.

Posljednjih godina, objasnila je Stefana Došen, preko 140 udruga, organizacija i pojedinaca koristilo je prostore Doma mladih, a brojne udruge su iza betonskih zidova na tom trgu pronašle svoje mjesto.
 Navela je kako će sadržaji koji se pružaju u Domu živjeti i za vrijeme izvođenja radova. Grad Split osigurao 14 zamjenskih prostora u kojima će se 'udomiti' oni koji trenutno rade u Domu mladih.

- Osnovana je radna skupina koja je kreirala kriterije za dodjelu prostora koji će biti dati na javno savjetovanje. Ti prostori neće biti samo zamjena za Dom, već će predstavljati nove kulturne žarišne točke koje će oživjeti grad – dodala je Došen. 

Gradske kulturne ustanove, ranije je kazala, također su dale veliki doprinos, otvarajući vrata svojih prostora za realizaciju kulturnih programa, stvarajući priliku za suradnju koja do sada nije bila uobičajena.

Ivica Puljak je dodao kako se zbog turizma građani često osjećaju da su izgubili grad, ali kroz obnovljeni Dom mladih, smatra da ćemo ga (po)vratiti. Njegov zamjenik Bojan Ivošević je istaknuo kako će biti mjesta za sve one koji djeluju u domu, ali i neke nove klince.

Među publikom našao se i Krsto Mlačić, jedan od onih koji jedva čekaju prve radove na rekonstrukciji. Koliko dugo ta želja tinja u njemu dovoljno govori podatak da je Mlačić većinu svog radnog vijeka obnašao funkciju rukovoditelja investicijske izgradnje, a potom i direktora tadašnjeg poduzeća Dom omladine u izgradnji. Na Mažuranićevom šetalištu dočekao i zasluženu mirovinu.  

U svom kratkom izlaganju, koje se svidjelo okupljenima, kazao je da je Split sve uništio, ali ne i ovaj objekt, jer je mladost neuništiva.

- Shvatio sam da se ne smije ništa do kraja napravit, jer će oni nakon nas imat nešto novo za reći, zato ne valja sve do kraja dovršit. Zahvaljujući mladosti, bila ona socijalistička, komunistička ili kapitalistička, Dom se održao – rekao je Mlačić i zaradio pljesak publike. 

Zatražio je od gradonačelnika da barem otkupi poslovni prostor u garaži, jer će trebati mjesta za sve koji budu posjećivali kulturne manifestacije u Domu.

Javna prezentacija je trajala preko dva sata, bilo je raznih pitanja iz publike, od akustike prostora pa sve do dogovora oko korištenja prostora, o čemu će se, najavljeno je, detaljnije raspravljati u skoroj budućnosti.

Vaša reakcija na temu