Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Hans from Pixabay Ulaganja stranih investitora u Hrvatskoj premašila milijardu eura, nekretnine su na trećem mjestu

Ulaganja stranih investitora u Hrvatskoj premašila milijardu eura, nekretnine su na trećem mjestu

Rekordna je bila 2022. godina

Prema preliminarnim podacima Hrvatske narodne banke, strana su ulaganja u prva tri mjeseca ove godine iznosila milijardu i 24,7 milijuna eura, što je znatno više u usporedbi s prvim tromjesečjem prošle godine, kad su strana ulaganja iznosila 'tek' 460,2 milijuna eura. Ukoliko se nastavi ovim tempom, Hrvatska bi mogla nadmašiti rekordnu 2021. godinu, kada su strana ulaganja iznosila više od 3,9 milijardi eura. Također, riječ je o snažnom oporavku inozemnih investicija nakon 2023. godine, u kojoj je zabilježen najniži iznos stranih ulaganja u zadnjih pet godina, a posebno nakon pandemijske 2020., dok su primjerice strana ulaganja u prvom kvartalu 2022. iznosila tek 80,1 milijun eura, piše Novi list.

Stranci su nastavili ulagati i u nekretnine. Tako su u prva tri ovogodišnja mjeseca u nekretnine investirali 104,5 milijuna eura, što je znatno više u usporedbi s 40,6 milijuna eura ulaganja u prvom lanjskom tromjesečju. Rekordna vlasnička ulaganja u nekretnine ostvarena su 2022. kada je investirano 907 milijuna eura, da bi prošle godine inozemna ulaganja u hrvatske nekretnine pala na 570 milijuna eura.

Vaša reakcija na temu