Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Unsplash ISTRAŽIVANJE Olimpijsko uzbuđenje u Srednjoj Europi

ISTRAŽIVANJE Olimpijsko uzbuđenje u Srednjoj Europi

Veliki interes zabilježen je i u Hrvatskoj

CEPER je proveo istraživanje tržišta i ispitao interes za nadolazeće Ljetne olimpijske igre. Istraživanje otkriva različite razine entuzijazma u dvanaest europskih zemalja. Naglašava značajne varijacije u tome kako različite populacije planiraju pratiti događaj.

Sjeverna Makedonija pojavljuje se kao zemlja s najvećim entuzijazmom, s 52 % ispitanika koji su naveli da će pozorno pratiti Igre. Sličan, veliki interes zabilježen je u Sloveniji i Hrvatskoj, gdje je 47 % odnosno 45 % stanovništva pokazalo namjeru za gledanje olimpijskih događaja. Dok Rumunjska i Austrija pokazuju najmanji interes za Igre, s 52,8 % Rumunja i 45,74 % Austrijanaca koji su izjavili da neće gledati natjecanja.

Očit je snažan osjećaj nacionalnog ponosa jer mnogi ispitanici radije gledaju olimpijske događaje upravo kada se natječu njihovi nacionalni sportaši. Srbija prednjači u ovom selektivnom trendu gledanosti s 36 % ispitanika zainteresiranih isključivo za nastupe svojih nacionalnih sportaša. Iza njih je Poljska s 35 %, a Češka s 31 %, što pokazuje da je značajan dio publike primarno zainteresiran za sudionike iz svoje zemlje. Slovenija, Hrvatska i Mađarska također pokazuju ovaj trend s 30 %, 30 % i 26 %.

Budući da su Olimpijske igre sinonim za osvajanje zlatnih medalja, većina ispitanih zemalja nije sigurna koliko bi zlatnih medalja njihova reprezentacija mogla osvojiti. U prosjeku 23 % ispitanika nije znalo odgovor, no mnogi su bili prilično optimistični. Na ljestvici od 0 do preko 10, Mađarska je bila prva zemlja u kojoj je 16 % ispitanika očekivalo više od 10 zlatnih medalja. Ostale zemlje bile su manje optimistične. U Crnoj Gori 27 % ispitanika očekuje da će njihova zemlja osvojiti 0 zlatnih medalja, a slijedi Sjeverna Makedonija s 19 %. U prosjeku, većina zemalja očekivala je osvojiti 3 zlata. Uz tako različita očekivanja, Ljetne olimpijske igre obećavaju da će biti zadivljujući događaj za cijelu Europu.

Vaša reakcija na temu