Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Tamara Kulumbegashvili (IJF) JUDO Oberan do srebra, Violić i Cvjetko brončane na Grand Slamu u Emiratima

JUDO Oberan do srebra, Violić i Cvjetko brončane na Grand Slamu u Emiratima

Nove medalje za hrvatske sportašice

Déjà vu zavladao je ovog vikenda u Mubadala Areni, koja je domaćin Abu Dhabi Grand Slama 2024.

Osjećaj koji je ugodan, jer se upravo na tom istom mjestu održalo posljednje svjetsko prvenstvo u svibnju, baš nekoliko tjedana prije Olimpijskih igara u Parizu 2024, a ugodan je i za hrvatske reprezentativke jer je Iva Oberan (JK 'Župa dubrovačka') osvojila je srebrnu medalju, a Anđela Violić (JK 'Dubrovnik 1966') i Lara Cvjetko (JK 'Solin') osvojile su brončanu.

U finalu kategorije -63kg, Oberan se susrela s Francuskinjom Manon Deketer, finalisticom zagrebačkog IJF Grand Prix-a koji se održao u rujnu ove godine. U finalu niti jedna od judašica nije uspjela poentirati bod tijekom većeg dijela regularnog vremena. S jedne strane, Oberan je uglavnom napadala, dok je s druge strane Deketer pokušavala kontrirati. Nakon nekoliko neuspješnih pokušaja, Deketer je na kraju uspjela primijeniti svoj ura-nage da postigne waza-ari, odnosno kontrirati Oberan te postići bod.

Preostalo je dvanaest sekundi do kraja, što je bilo prekasno za Oberan da se vrati. Srebrna medalja za Oberan.

'Ovo mi je prvo finale na Grand Slamu, stvarno sam prezadovoljna rezultatom, malo mi je žao tog finala jer je bila dosta dobra borba i mislim da sam dobro radila. Šteta, mislim da sam imala dosta dobrih napada, ali Francuskinja je vrhunska natjecateljica te ujedno i osvajačica medalje sa SP-a. Mislim da sam pružila dosta dobar otpor, dosta gusta borba koja se mogla okrenuti i u moju stranu. Imala sam uspješnu godinu i gotovo na svim turnirima sam bila u finalnom bloku, pa sam stoga i u Abu Dhabiju htjela to pokazati', kazala je Oberan.

Na putu do finala Oberan je savladala Josie Steele (GBR), Alessiu Corrao (BEL) i Carlottu Avanzato (ITA).

Do finalnog bloka -70kg stigle su Anđela Violić (JK 'Dubrovnik 1966') i Lara Cvjetko, te obje završile današnji dan na postolju u Abu Dhabiju.

Prva je u finalni blok za medalju -70kg krenula Anđela Violić koju je čekala predstavnica Brazila Ellen Froner u borbi za broncu. 24-godišnja Dubrovkinja sjajno je odradila borbu protiv Froner, poentirala waza-ari nožnom tehnikom Uchi Matom te zadržala prednost do isteka borbe.

'Prva Grand Slam medalja, jedan od najljepših dana u životu. Presretna sam, sve sam odradila kako treba i kako smo se dogovorili. Što je na kraju prikazano osvojenom medaljom', poručila je.

Borbu za brončanu medalju Cvjetko je imala borbu protiv Njemice Samire Bock. Pobjeda je ponovno otišla u Hrvatsku nakon što je Lara Cvjetko postigla waza-ari s uchi-matom.

'Upravo sam pobijedila u borbi za medalju, pobjeda u zlatnom bodu. Sretna sam što sam uzela još jednu medalju s Grand Slama, žao mi je polufinala i pogreške koju sam napravila u polufinalu. Bit će još prilika i gledam dalje na daljnje pripreme, natjecanja i iduću godinu', dodala je za kraj Cvjetko.

Robert Klačar (JK 'Istarski borac' – Pula) nastupio je kategoriji -73kg i upisao poraz u prvom kolu protiv Francuza Maxima Goberta.

Jučer su na tatami izašle Ana Viktorija Puljiz (JK 'Solin') i Tihea Topolovec (AJK 'Mladost' – Zagreb) te su obje poražene u prvom kolu kategorije -57kg protiv predstavnica Brazila. Puljiz je izgubila od Shirlen Nascimento, a Topolovec protiv Sare Souze.

Ovaj IJF Grand Slam obilježava svoje 15. izdanje, s obzirom na to da se svjetska judo turneja zaustavlja u Emiratima svake godine od 2009., čime je Abu Dhabi postao stupom svjetskog kruga.

Turnir je ujedno i prvi grand slam ovog novog olimpijskog ciklusa, niza koji obećava biti dugačak, jer će završiti tek za četiri godine u Los Angelesu. U međuvremenu, judo obitelj i svi nacionalni savezi već su okrenuli list Pariza i sada rade na pripremi nove generacije judaša koja je počela stasavati tijekom nedavnih kadetskih i juniorskih svjetskih prvenstava.

Vaša reakcija na temu