Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović KO(Š)MENTAR: Odlična igra, bolan poraz i manjak hrabrosti

KO(Š)MENTAR: Odlična igra, bolan poraz i manjak hrabrosti

'Žuti' su propustili fantastičnu predstavu u Ljubljani kapitalizirati pobjedom

Košarkaši Splita poraženi su na gostovanju kod Cedevita Olimpije rezultatom 74:76. Tako su 'žuti' nakon četiri odigrana kola u regionalnom natjecanju stigli do omjera od jedne pobjede i tri poraza.

Sigurno će silno ljuti i razočarani biti navijači Splita nakon ove utakmice, njihova je momčad bila tako blizu još jednog velikog 'skalpa' - jer pobjeda u Ljubljani bi sigurno pretvorila 'žute' u hit početka ABA lige! Nakon zasluženog slavlja prošlog vikenda protiv Crvene Zvezde na Gripama, Split je, nećemo biti skromni niti neobjektivni, zaslužio pobjedu protiv Cedevite. Tako je malo nedostajalo...

Od prve minute igrači Slavena Rimca su se postavili čvrsto, doslovno su zaključali svoj reket, pa su na početku dvoboja, ali baš kao i tijekom cijele utakmice, domaćini živjeli od vanjskog šuta. Ne samo trica, nego i 'dugih' dvojki, a jedna takva je i presudila na kraju susreta - izigrali su u posljednjih 15 sekundi 'zmajevi' goste i Robinson je hladnokrvno poentirao s 5-6 metara doslovno sa zvukom sirene.

Šteta, jer Split je izgledao baš dobro, lopta je jurila kroz teren, igrom je dirigirao Kapusta, pogotovo na početku utakmice kada je lucidno proigravao svoje suigrače – podijelio je svoj 'kontingent' od osam asistencija, Ljubičić je kontrolirao reket i u napadu i obrani, odigrao je jednu od svojih najboljih partija u žutom dresu, zabio je 20 poena, a sad već standardno dobar je bio i Škara. Trebao je to biti tercet junaka još jedne velike pobjede 'žutih'.

I baš kada smo pri kraju utakmice pomislili kako Split odavno nije imao dobro suđenje kao u Ljubljani, nekažnjeno je prošao težak prekršaj na Kapusti zbog kojeg je morao propustiti dobar dio završnice - proveo ju je dobrim dijelom na klupi da bi sanirao udarac u lakat, pa su u razmaku od nekoliko desetaka sekundi Škari dosuđena dva nepostojeća faula u samoj završnici napada domaćina, da bi sudac Denis Hadžić, iz samo njemu znanih razloga i nakon pregleda TV snimke odlučio nedosuditi jedan težak namjerni prekršaj i udaranje po rukama Ljubičića. Dodijelio je igraču Cedevite najblažu kaznu, tek dva slobodna bacanja. Baš je raspoloženi Ljubičić u ranoj fazi utakmice morao na klupu jer su ga suci napunili s osobne greške, dvije su bile krajnje upitne.

Teško je Rimcu bilo u takvim uvjetima, uz skraćenu rotaciju, parirati domaćinima, ali je u tome uspio. Osjetio se manjak koncentracije i umor pet minuta prije kraja kada je Cedevita u nekoliko navrata skakala u napadu u serijama, jednu takvu akciju je Blažić završio nakon trećeg napadačkog skoka i to tricom. Tada smo prvi put nakon 35 minuta utakmice pomislili kako 'žuti' neće imati snage za izdržati do kraja. Međutim nisu se predavali, Shorter je realizirao dva slobodna bacanja za izjednačenje na 18 sekundi prije kraja, ali je iz već opisane akcije Cedevita došla do pobjede.

Baš između dva slobodna bacanja Shortera, TV kamera je u krupni kadar istaknula Rimca, činilo nam se kako je Zagrepčanin naredio svojim igračima i da nakon drugog slobodnog bacanja krenu u prekršaj, kako bi sami kreirali svoju sudbinu. Uslijedila je minuta odmora, Rimac se odlučio do kraja braniti, čekati produžetak, ali 'žuti' su kapitulirali, bez prilike da imaju još jednom loptu u svojim rukama i pokušaju doći do pobjede. Izvrtjeli smo tijekom tog timeouta i zadnjeg napada domaćina 'tisuću' razloga zašto je Rimac trebao napraviti prekršaj – čeka ih teško gostovanje u Zagrebu kod Cedevite, momčad je bila načeta ozljedama, umor je bio vidljiv, s četiri faula su bili i Škara i Tišma, Cedevita je rotirala 10 igrača i sigurno je bila svježija.

Sve su to bili razlozi zbog kojih bi domaćini imali više šanse u produžetku da su kojim slučajem obranili posljednji napad i da je utakmica otišla u dodatnih pet minuta. Neki će reći manjak hrabrosti kod Rimca, ali prigovoriti nešto strategu Splićana nakon ovakve dvije partije njegove momčadi bilo bi suludo.

Split je ovom utakmicom stavio 'točku na i' paklenog rasporeda na početku regionalnog natjecanja. Što reći? Početni poraz protiv Igokee anuliran je neočekivanom pobjedom protiv Crvene zvezde. Nakon gostovanja u Podgorici i teškog poraza protiv Budućnosti, 'žuti' su propustili fantastičnu predstavu u Ljubljani kapitalizirati pobjedom protiv Cedevite. Baš smo nakon tog poraza protiv Budućnosti doveli u pitanje način na koji je selektirana momčad ove sezone, ali dva tjedna kasnije navijači Splita mogu puno mirnije gledati prema naprijed, a nadamo se uskoro i više prema vrhu nego prema dnu ljestvice regionalnog natjecanja.

Sljedeći test za Splićane je u ponedjeljak – u domaćem prvenstvu 'žuti' gostuju kod Cedevite Junior, a u ABA ligi na Gripe stiže neporažena Mega. Utakmica je na rasporedu u subotu od 19 sati.

Vaša reakcija na temu