Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay STRUČNJACI SAVJETUJU Do jakog imuniteta uz pomoć ovih pet čudotvornih namirnica

STRUČNJACI SAVJETUJU Do jakog imuniteta uz pomoć ovih pet čudotvornih namirnica

Donosimo popis

Hrana je često najveći saveznik dobrog zdravlja bez kojeg nema jakog imuniteta koji organizmu pomaži u obrani od svih i vanjskih i unutarnjih prijetnji, piše Ordinacija.

Jogurt

Prema objavama znanstvenika u časopisu European Journal of Nutrition, dnevna konzumacija jogurta može ojačati imunološki sustav zbog toga što sadrži bakterijske kulture Lactobacillus bulgaricus i Streptococcus thermophilus. Uz to nudi dobre količine kalcija, vitamina B i D te drugih nutrijenata koji djeluju na imunološki sustav.

Jogurt je jednostavno uvrstiti u prehranu jer, osim što ga možete popiti direktno iz čašice, možete ga dodati voću, od njega napraviti preljev za salate, koristiti ga umjesto majoneze, a i guste juhe će uz malo jogurta postati lakše za probavu.

Špinat

Špinat sadrži folate, vitamin A, vitamin C, magnezij i željezo te kao takva moćna kombinacija može ojačati i cijeli imunološki sustav te dati organizmu dovoljno nutrijenta za obnovu DNA.

Iskoristite sva svojstva tako da ga jedete sirovog ili samo blanširate. Možete i napraviti umak s artičokama, pripremiti ga s vrhnjem, napraviti lazanje od špinata te napuniti tjesteninu sirom i špinatom te zapeći.

Pileća juha

Piletina je prepuna aminokiseline triptofan koji vam pruža onaj ugodan osjećaj nakon što pojedete maminu juhu. Ako se osjećate potišteno, konzumacija peradi povisit će razinu serotonina u mozgu, poboljšati raspoloženje, umanjiti posljedice stresa i tako vas štititi od oboljenja… Pileća juha nudi protuupalna svojstva koja olakšavaju simptome prehlade, a uz to jača imunitet.

Sok od nara

Malo tko zna koliko je ovo zdrava voćka, a posebno sok koji se od nje pravi. Uz nebrojene dobrobiti za zdravlje, nar je dobar saveznik jakog imuniteta i trebali biste ga redovito konzumirati.

Dodajte bobice svojim voćnim salatama, pomiješajte sok od nara sa sokom od limuna, dodajte ga salatama ili ukrasite pečeno meso.

Gljive

Gljive su pune selena i vitamina B, a oni su važni za savršen rad imuniteta. Uz to su pune polisaharida, molekula koje jačaju imunološki sustav. Odlična su namirnica za kuhanje jer podnose dobro druge namirnice.

Ako ih odlučite peći na grill tavi, sigurno ćete uživati u intenzivnom i punom okusu gljiva, pripremite ih uz jaja jer su odlična kombinacija. Fenomenalan su dodatak juhama, salatama ili tjestenini. Možete ih stavite u sendviče ili upotpuniti s omiljenim začinima i rižom.

Vaša reakcija na temu