Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Press POI PARIZ Mužinić Vincetić osvojila zlato, Ristoski i Purkić zauzele deseto mjesto

POI PARIZ Mužinić Vincetić osvojila zlato, Ristoski i Purkić zauzele deseto mjesto

'Sada se samo pitam znaš li što si osvojila'

Najbolja hrvatska parastolnotenisačica Anđela Mužinić Vincetić osvojila je zlatnu medalju u kategoriji WS3 na Paraolimpijskim igrama u Parizu nakon što je u finalnom susretu nakon dramatičnih pet setova pobijedila Koreanku Jiyu Yoon sa 3-2 (11-7, 11-8, 10-12, 10-12, 13-11).

Najveći je to uspjeh u karijeri 31-godišnje Splićanke koja je do sada osvojila dvije paraolimpijske medalje u ekipnom dijelu natjecanja zajedno s Helenom Dretar Karić - srebro u Rio de Janeiru (2016), te broncu u Tokiju (2020).

'Bilo me strah sanjati zlato, znala sam da imam kvalitetu jer sam druga na ljestvici. Sada je sve gotovo, mirna sam i spokojna, sada se samo pitam znaš li što si osvojila', kazala je Anđela nakon meča.

U Pariz je stigla kao aktualna europska prvakinja, dok je na svjetskim prvenstvima osvojila srebro u Granadi 2022., te bronca u Laškom 2018. Bile su to njezine četvrte paraolimpijske igre. U Londonu je bila deveta, a u Rio de Janeiru i Tokiju peta. Sve je naplatila u Parizu.

Druga je to hrvatska medalja na Paraolimpijskim igrama u Parizu. Prvu je osvojio Luka Baković koji je u bacanju kugle u kategoriji F46 bio treći. Ujedno to je ukupno 28. medalja hrvatskih sportaša na ljetnim paraolimpijskim igrama, pri čemu šesto zlato, uz osam srebrnih i 14 brončanih medalja.

U petak su nastupile i dvije paraatletičarke, Mikela Ristoski je osvojila je 10. mjesto u skoku u dalj u kategoriji T20 na Paraolimpijskim igrama u Parizu, baš kao i Ivana Purkić u bacanju diska u kategoriji F38.

Mikeli su to bile četvrte uzastopne Igre u kojima je tražila četvrtu medalju. Nažalost, nije uspjela. Na koncu je bila deseta s rezultatom 5.18 metara. Sjajna pulska skakačica u dalj ima tri paraolimpijske medalje. U svom debiju na Igrama u Londonu (2012) osvojila je broncu, potom je u Rio de Janeiru (2016) osvojila zlato, da bi u Tokiju (2021) ponovno osvojila broncu. Tri uzastopne medalje po čemu je jedinstvena među hrvatskim paraolimpijcima. Nažalost, ovu godinu joj je obilježila ozljeda stopala, puknuće ovojnice u stopalu za vrijeme SP-a u Kobeu u travnju. Oporavila se, ali nije uspjela doseći pravu formu.

Zlato je osvojila Poljakinja Karolina Kucharczyk sa skokom od 5.82 m. Druga je bila Brazilka Zileide da Silva Cassiano sa 5.76 m, dok je broncu osvojila Turkinja Damla Altin sa 5.73m.

Ivana Purkić je u svom premijernom nastupu na paraolimpijskim igrama osvojila 10 mjesto u bacanju diska u kategoriji F38 s rezultatom 28.67. Slavila je Južnoafrikanka Simone Kruger sa 38.70, druga je bila Kineskinja Yingli Li sa 38.64, dok je bronca otišla u Kolumbiju Xiomari Hernandez sa 38.36m

Ove godine je na SP-u u Kobeu bila deveta, dok je prošle godine na SP-u u Splitu zauzela osmo mjesto.

Vaša reakcija na temu