Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović Evo odakle ideja za Torcidine hit-majice, Doktor Baka je tada zabijao iz kornera, a Zlatko Vujović bio brži od bure!

Evo odakle ideja za Torcidine hit-majice, Doktor Baka je tada zabijao iz kornera, a Zlatko Vujović bio brži od bure!

'Sve nas je vuklo prema Hajdukovoj zastavi koja se najbolje vidila u serijalu Velo misto'

Uokolo utakmice između Hajduka i Torshavna (2:0) moglo se zapaziti i nove majice koje su apsolutni hit.

- Neka sjever zablista u novom izdanju ovog retro motiva starog 40 godina! - objavila je uoči susreta Torcida, no daleko od toga da su je nosili samo pripadnici navijačke skupine.

Bilo ih je mnogo na svim tribinama, a kad je tako, evo i povijesne priče kako je nastao ovaj Torcidin proizvod. Pomogao nam je, naravno, Tonći Prlac:

'Prvu nalju smo osmislili u Radunici, jer kad nismo bili na rivi, na pitarima, jedna uža jezgra nas iz Torcide se skupljala u Radunici u caffe baru Matas koji danas više ne postoji, a nažalost sve je i manje ljudi u Radunici.

Pošto smo već godinama bili u navijačkome điru i bavili se zastavama i transparentima, krajen 1983. došli smo na ideju da napravimo naljepnicu i kalendarić Torcide za 1984. godinu.

Kako smo mozgali kakva bi naljepnica tribala bit, sve nas je vuklo prema Hajdukovoj zastavi koja se najbolje vidila u serijalu Velo misto, crveno plava zastava, a u sredini je bilin slovima pisalo HAJDUK, šta je sinboliziralo crven, bil, plav i hrvatski Hajduk.

I tako smo se, po uzoru na tu zastavu, odlučili za crvena slova Torcide na biloj podlozi i ispod plavu šta bi sinboliziralo crven, bil, plav i hrvatsku Torcidu.

Pošto nismo znali nikoga ko radi naljepnice, Vedran Ćurković iz Radunice, koji se inače bavija fotografijon, nas je spojia sa Zoranon Krpetićon koji je živija na Mihovilovoj širini u Getu i koji nan je napravija prve naljepnice i kalendariće.

Prve naljepnice i kalendariće napravili smo za utakmicu osmine finala Kupa UEFA Hajduk - Radnički (7. 12. 1983), a prodavali smo ih oko stadiona prije utakmice za neku sinboličnu cijenu. Paralelno s ovin naljepnicama Mario Grubić-Kula mozga je i o osnivanju malonogometnoga kluba Torcida. Ali to je neka druga priča...

Hvala mlađin torcidašima šta drže do tradicije. HŽV!'

Za utakmicu protiv Radničkog dodajmo još da su 'bijeli' na Poljudu pobijedili 2:0 po nezapamćenoj buri, gdje je vjetar vraćao loptu vrataru nakon ispucavanja. Dvostruki strijelac je bio Zlatko Vujović, a naslov u Slobodnoj Dalmaciji 'Zlatko brži i od bure'.

Hajduk je potom u 1984. godinu ušao s prvim naljepnicama i kalendarićima svojih navijača, a zatim su uslijedile utakmice za pamćenje, Baka Slišković je iz 'skraćenog kornera' u produžetku utakmice sa Spartom donio 'bijelima' polufinale Kupa UEFA, odigrane su povijesne europske utakmice protiv Tottenhama (eh, da barem tada nije važilo pravilo gola u gostima), gdje se u Londonu i danas trese greda nakon bombe Prekazija, Doktor Baka je direktno iz kornera zabio Crvenoj zvezdi, vrataru Tomislavu Ivkoviću, u prvoj utakmici finala Kupa, bili su to potezi koji se i danas prepričavaju...

Uglavnom, ideja Torcide da putem majica oživi uspomenu na prvu naljepnicu je više nego uspjela i jednostavno niste mogli doći na prvi službeni dvoboj Hajduka u novoj sezoni, a da je ne zamijetite.  




Vaša reakcija na temu