Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Evo priče o najmlađem strijelcu Hajduka ikada

Evo priče o najmlađem strijelcu Hajduka ikada

Bruno Durdov je najmlađi u HNL-u, ali evo i zanimljivosti iz daleke povijesti

Bruno Durdov je najmlađi Hajdukov strijelac u HNL-u, sa samo 16 godina, devet mjeseci i 10 dana. Kapa do poda, izvedba mu je bila impresivna, no mnogi su se zaletjeli, pa u zanosu istaknuli da se radi o najmlađem strijelcu 'bijelih', bez onoga dodatka - u HNL-u.

Ne, Durdov nije najmlađi Hajdukov strijelac ikada. To je najveći kapetan Frane Matošić, čija je nogometna priča posebna i impresivna, pa tako i onaj dio o debiju.

Matošić je rođen 25. studenoga 1918., a službeni debi mu je bio sa samo 16 godina i 168 dana, u utakmici u kojoj je Hajduk pobijedio Slaviju Sarajevo 10:1. Matošić je tada zabio dva pogotka. 

No, iz njegove karijere je važna i još jedna anegdota. Dana 16. 9. 1934. godine Hajduk je svladao Slaviju Sarajevo 14:0, a u toj utakmici je prvi put za prvu momčad nastupio Frane Matošić. U zapisniku se vodio pod imenom Berislav Žulj, zbog nedostatka potrebnih godina za nastup. Tada je imao 15 godina i 10 mjeseci.

Sve je to zabilježeno u knjizi 'Frane Matošić - Najveći kapetan', gdje u rubrici 'Frane priča' stoji:

- U prvu momčad sam upa sa 16. godina. Igrala se utakmica Hajduk - Sarajevo. Mora sam doć ranije, pomoć na plac stavljat mriže na branku. Učinija san posal, iden prema murvi, a zove me barba Luka Kaliterna. Znaš li šta me je pita? Evo sad se naježin kad se sitin: 'Mali bil ti igra danas?' 'A bi!' - reka sam ka iz topa. 'Mali, danas igraš centarfora za prvu momčad!' Majko moja, koja radost, koja srića. Centarfora su do te utakmice igrali Leo Lemešić ili Vlade Kragić. Ima bit da su na to misto tili igrat obojica, a onda je barba Luka 'prisika', Leo je igra desnu spojku, Vlade livu, a ja na centarfora. Sićan se cila momčad se prisvlačila u svlačionicu prve momčadi, a sam ja u svlačionicu druge momčadi. Dobili smo 14:0, ja san zabija tri gola. Bija san najsritniji čovik na svitu.

Eto, tako je zborio Frane Matošić, koji je u obje varijante, kao Berislav Žulj ranije ili pod svojim imenom kasnije, bio mlađi od Durdova, mladića koji nas je toliko sinoć razveselio.

Vaša reakcija na temu