Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
FOTO/VIDEO Ispraćaj Antuna Tonća Baranovića na Lovrincu

FOTO/VIDEO Ispraćaj Antuna Tonća Baranovića na Lovrincu

'Antifašist, sportaš i prosvjetar je u svakoj od tih uloga ostavio zapažen trag'

U suorganizaciji obitelji Baranović, Hrvatskog nogometnog kluba Hajduk i Društva prijatelja nogometnog kluba Split, na splitskom gradskom groblju Lovrinac, uz sve počasti, na svoj posljednji počinak ispraćen je Antun Tonći Baranović (Split, 4. 12. 1929. - Split, 28. 8. 2024.), poznati splitski antifašistički borac, nogometaš Hajduka i Splita, profesor matematike i fizike.

U kapeli na splitskom Lovrincu, na životni put Tonća Baranovića podsjetili su Žarko Mihaljević, počasni predsjednik RNK Split ispred Društva prijatelja nogometnog kluba Split, i Milo Nižetić, kojem je Baranović svojevremeno bio nogometni trener, ispred veterana i Uprave Hrvatskog nogometnog kluba Hajduk.

Biranim riječima od Baranovića se, u ime Ministarstva turizma i športa, ministra Tonća Glavine koji nije mogao nazočiti ispraćaju i njegovog izaslanika Tomislava Družaka te Splitsko-dalmatinske županije i svoje osobno, oprostio župan Blaženko Boban prisjetivši se sa sjetom zadnjeg susreta s Baranovićem na ovogodišnjoj Noći muzeja u Hrvatskom pomorskom muzeju u Splitu. Kazavši kako su mu se njegove riječi: '...mali, dobro to ide, ali drži kurs i na tom kursu ćeš naići na prave ljude. A ako Ti je krivi kurs bit će Ti i krivi ljudi i u krivu luku ćeš završiti...', izrečene prigodno tu večer, dobro usjekle u pamćenje. Na kraju naglasivši kako je životna svijeća tog dobitnika Nagrade za životno djelo Splitsko-dalmatinske županije zaista jako široko obasjavala na čemu mu trebamo biti zahvalni od sveg srca.

Na samom kraju oproštaja u kapeli, od Baranovića se oprostio i izaslanik Predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića Tomislav Paškvalin, povjerenik Predsjednika Republike za sport.

'Smrt svake osobe nije samo povod za tugu. Tada se, kao u nekoj jednostavnoj matematičkoj operaciji, pod jedan život podvlači crta i dobije se životni rezultat. Pa kada se sve zbroji i oduzme kakav je taj životni rezultat gotovo 95 godina življenja osobe koje danas ispraćamo? U svakom pogledu izniman. Antifašist, sportaš, prosvjetar Tonći Baranović je u svakoj od tih uloga ostavio zapažen trag.

U dobi koja je na međi između djetinjstva i mladosti već sudjeluje u borbi protiv okupatora. Potom iza sebe ostavlja dojmljivu karijeru perspektivnog nogometaša, koja ga je usmjerila i prema trenerskom pozivu. Kao ponosni prosvjetar uspješno usađuje mnogim generacijama mladih živi interes za prirodne znanosti. U svemu tome osobito je važno kako je Tonći Baranović sve to činio ljubomorno čuvajući osobni integritet. U modernom društvu koje uzdiže oportunizam kao vrlinu to je nešto iznimno, posebno i stoga osobito vrijedno naše pozornosti', rekao je Paškvalin.


Vaša reakcija na temu