Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
ERUPCIJA EMOCIJA! Hrvati iz Urugvaja prvi put gosti Vinkovačkih jeseni

ERUPCIJA EMOCIJA! Hrvati iz Urugvaja prvi put gosti Vinkovačkih jeseni

Večer za pamćenje!

Članovi društva Hrvatski dom iz Montevidea većina prvi puta u Vinkovcima, kročili na sveto tlo majčice zemlje u kojoj počivaju korijeni njihovih predaka. Večer za pamćenje!

Hrvatski iseljenici iz Urugvaja, članovi društva Hrvatski dom iz Montevidea večeras su, u sklopu Međužupanijske smotre dječjih folklornih skupina, prvi puta nastupili pred hrvatskom publikom na Vinkovačkim jesenima.

Uzbuđenje je bilo na vrhuncu kako kod naših sunarodnjaka iz daleke Južne Amerike, jednako i kod domaće publike jer većina od njih prvi je put posjetila domovinu svojih predaka.


'Hrvatski dom kulturno je društvo koje ima tamburaški orkestar, plesnu skupinu i lijepo sjedište gdje se okupljamo. Kao društvo prvi puta smo na Vinkovačkim jesenima, a mnogima je ovo prvi put da su došli u Hrvatsku. U Vinkovce smo došli s 35 članova', istaknuo je Eduardo Antonich, počasni konzul Republike Hrvatske u Urugvaju i tajnik za kulturne poslove Hrvatskog doma u Montevideu, pratitelj Društva.

Ovo je naime, treća generacija Hrvata u dalekom Urugvaju, a raritet je da su osnovani davne 1928. godine kao odgovor na atentat na Stjepana Radića. Osnivačkoj skupštini, naime, tada se odazvalo 157 hrvatskih iseljenika.

Uspomene na svoje korijene i zemlju iz koje su prije stoljeća emigrirali njihovi preci čuvaju uspješno njegujući običaje, folklor i tradiciju u dalekom Urugvaju.


S obzirom na to da je najveći broj doseljenika u Urugvaj stigao iz Primorja i Dalmacije, društvo najviše njeguje pjesme i plesove obalnog područja. No, poštujući domaćina večeras su pred publikom 59. Vinkovačkih jeseni prikazali slavonski program, a cijeli je šator potom u znak podrške i oduševljenja u sav glas s njima zapjevao neslužbenu himnu Lijepa li si.

Uoči nastupa, hrvatske iseljenike iz Urugvaja u ime domaćina, u gradskoj je kući ugostio zamjenik vinkovačkog gradonačelnika Josip Romić, a iz ovog prijateljskog susreta u budućnosti bi se, doznajemo, mogla izroditi suradnja Hrvatskog doma iz Montevidea i KUD-a Šumari, koje bi iz Vinkovaca put mogao odvesti na gostovanje k našim Hrvatima u Južnu Ameriku.

'Croatio iz duše te ljubim, ja te volim ka i mati dite', simbolična je, ali snažno sazdana poruka emocijama nabijenog nastupa naših sunarodnjaka koji su kao članovi društva Hrvatski dom iz Montevidea prvi puta u Vinkovcima, na Vinkovačkim jesenima, kročili na sveto tlo majčice zemlje u kojoj počivaju korijeni njihovih predaka.

 

Vaša reakcija na temu