Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Siniša Frangen BORANKA: U PP Biokovo ovu subotu kreće prva ovogodišnja akcija pošumljavanja

BORANKA: U PP Biokovo ovu subotu kreće prva ovogodišnja akcija pošumljavanja

Okupit će se 200 volontera

Dvije stotine volontera i izviđača, ovu će subotu, 21. rujna, na Međunarodni dan sadnje drveća, koji se od 2004. uz podršku UNESCO-a održava u cijelom svijetu, u Parku prirode Biokovo, sudjelovati u najvećoj europskoj volonterskoj akciji pošumljavanja požarišta, popularnoj Boranki. Ovo je ujedno i prva ovogodišnja, a ukupno 39. po redu akcija pošumljavanja požarišta u projektu Boranka, koji se ove godine održava sedmu godinu zaredom.

Savez izviđača Hrvatske, Hrvatske šume, Hrvatska gorska služba spašavanja i Ravnateljstvo civilne zaštite, glavni su organizatori kampanje Boranka.

Ove subote na akciji će sudjelovati predstavnici Saveza izviđača Hrvatske, izviđači iz splitskih izviđačkih odreda iz Splitskog skautskog zbora, predstavnici Hrvatskih šuma, predstavnici PP Biokovo, učenici i nastavnici IV. Gimnazije Marko Marulić iz Splita, V. gimnazije Vladimir Nazor iz Splita i Prirodoslovne škole Split. Akciji će prisustvovati i predstavnici i zaposlenici gradske uprave grada Makarske.

Kako se projekt Boranka, uz podršku Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH, u proteklih nekoliko godina uspješno proširio i na zemlje u regiji, gdje ju provode nacionalni izviđački savezi, na ovoj akciji sudjelovat će i visoka predstavništva Saveza izviđača Makedonije, Saveza izviđača Crne Gore i Saveza izviđača Bosne i Hercegovine, a akciju će posjetiti i predstavnici Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH.

Na akciji, svim volonterima osigurane su sadnice, radne rukavice, alat za sadnju, stručni nadzor stručnjaka Hrvatskih šuma, voda, sendviči i voće.

Cilj ove prve ovogodišnje akcije je čim prije pošumiti dio PP Biokova u kojemu je mlada šumska sastojina izgorjela i stradala u velikom šumskom požaru koji je ovo ljeto zahvatio okolicu Makarske, a pritom se proširio i na početni dio PP Biokovo.

Prema preporuci struke iz Hrvatskih šuma, na lokaciji će se saditi isključivo autohtone vrste drveća i to mješovito, bjelogorica i crnogorica, od čega najvećim dijelom hrast medunac, hrast crnika, jasen, crni bor i pinija.

Kampanja Boranka do sada je okupila više od 11.000 volontera iz čitave Hrvatske, ali i inozemstva, a ukupno su na požarištima u okolici Splita, Solina, Makarske, Trogira i Zadra izviđači i drugi volonteri Boranke do sada posadili više do 130.000 novih stabala u sadnicama, sjemenu i žiru. Time je Boranka postala najveća europska volonterska akcija pošumljavanja požarišta i sjajan primjer kako okupiti brojne volontere, institucije i organizacije u obnovi prirode.

Vaša reakcija na temu