Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović Gattuso: Ne smije se od Durdova činiti zvijezdu, on još nigdje nije stigao, a ja ću se kao trener potruditi da postane pravi igrač!

Gattuso: Ne smije se od Durdova činiti zvijezdu, on još nigdje nije stigao, a ja ću se kao trener potruditi da postane pravi igrač!

'Ono s čim sam baš zadovoljan je naša igra bez lopte'

Hajdukov trener Gennaro Gattuso je nakon pobjede nad Šibenikom (4:0) rekao:

- Odlična utakmica, dominirali smo cijeli susret, a ono s čim sam baš zadovoljan je naša igra bez lopte. Nadam se da nas entuzijazam neće obuzeti, da ćemo ostati s obje noge na zemlji. Sve čestitke mojoj momčadi, prvi smo nakon četvrtine prvenstva.

- Nadao sam se ovome, da ćemo biti na prvom mjestu, ali najteže tek dolazi. Put je dug. Vodeći smo na ljestvici, svi nas žele pobijediti. Moramo zadržati pristup u igri kao sada. Ima nekih faca u svlačionici koji nisu baš zadovoljni jer ne igraju, a trenutno moj najveći zadatak je zadržati disciplinu u svlačionici. Rekao sam da imam glavobolju kako odabrati 11 igrača. Drago mi je da se trenutno osjećamo kao obitelj i da idemo u pravom smjeru - rekao je Gattuso, a na pitanje o Ivanu Rakitiću odgovara:

- Privilegija je trenirati ga. On je Božji dar za mene. Primjer je svima, na terenu i izvan njega. Uvijek ima pravu riječ za suigrače. Njega je lako trenirati. Istina je da on i Filip nisu 'box to box' veznjaci, ali to su igrači koji nam daju dosta u igri. Kada bih mogao opisati jednom rečenicom Ivana Rakitića, on je za mene dar Božji za ovu ekipu.

Kakva je situacija s Rokasom Pukštasom?

- Jučer je kolao video na kojem on trenira u blizini Splita. Mlad je, radi greške. Sutra je novi dan. Najveći problem s njim je što mislim da on kada sluša mene i moj stožer radi facu kao da nas ne sluša. U nogometu sam 30 godina, moj stožer je osvajao trofeje. Pukštas je platio kaznu, iskreno je primio pogrešku, shvatio što je napravio. Nije išao krasti, išao je trenirati, ali moje pravilo je da se to ne radi dan prije utakmice. Mladi u modernom nogometu najčešće imaju privatnog trenera, to je veliki problem. Ne znam zašto se to događa, tko vrši pritisak na njih. Ne mogu kontrolirati sve te procese i onda se dogode problemi s ozljedama. 

Kako ste zadovoljni trkačkom izvedbom momčadi?

- Svidjela mi se igra bez lopte. Možda se Marko mogao malo manje ljutiti, ali on je takav. Anthony je odigrao odlično, držali smo visok ritam. Ovo je bila jedna od boljih utakmica ove sezone. Dobro smo preuzimali igrače. 

Četiri gola, četiri različita strijelca, i četiri različita asistenta. Raduje li vas to?

- Trenutno smo tehnički zdrava momčad, ali i mentalno u igri bez lopte. Bolje razvijamo igru, bolje se otvaramo prema naprijed. Igra u 25-30 metara je bila na dobroj razini. Možda je mogao bolje završiti dvije-tri gol šanse, ali sve ostalo je bilo na velikoj razini. 

Koja je tajna vašeg rada s mladim igračima i može li se Durdov usporediti s 'Kvaradonom' iz Napolija?

- Ako želite Brunu dobro nemojte ga uspoređivati s nikim. Da ste ga gledali dva mjeseca prije vidjeli biste da ne zatvara tako dobro prostor kao sada. Ja sam 'čekić' koji će ga 'mlatiti'. Vi nemojte pisati mnogo. Pustite ga da raste i trenira. Mnogo mladih je bilo kao Bruno pa nisu postali igrači. Ima sve predispozicije da postane igrač. Što se tiče mladih igrača, Prpić odličan, Šimun igra kao 30-godišnjak. Oni zaslužuju da navijači budu zadovoljni. Ti momci sve slušaju, jako kvalitetno se razvijaju. Imamo mnogo videoanalize. Vidim da kuže sve što se od njih traži. Zadovoljan sam s cijelom momčadi. Ovo je uspjeh cijele momčadi.

Je li vam žao što slijedi reprezentativna stanka?

- Volio bih to promijeniti, ali ne mogu. Dobro će doći malo odmora. Igrači će dobiti dva i pol dana slobodno. Nadam se da neću ostati bez nekog igrača kao što se prošli put ozlijedio Trajkovski te da će se svi vratiti natrag bez ozljeda i da možemo nastaviti dobro raditi. 

O Kaliku je kazao:

- Anthony je bio odličan, kao i svaku utakmicu dosad. Primijetio sam da je stadion pljeskao apsolutno svakom potezu, što znači da smo uspjeli oraspoložiti publiku.

O Durdovu je rekao:

- Odigrao je još jednu veliku utakmicu. Nogomet ne poznaje godine, igra onaj koji je najbolji na treningu. Durdov ima tek 16 i pol godina, ne smije se od njega učiniti zvijezdu, on još nigdje nije stigao. Treba mu mnogo volje i karaktera da postane pravi igrač i ja ću se kao trener truduti da bude tako.

Hajduk je pobrao nagrade za mjesec rujan, on kao trener, zatim Livaja i Durdov.

- To je sada iza nas. Svjesni smo toga da smo odradili dobar posao, nismo u prvih devet susreta izgubili, svi će sada biti motivirani protiv nas. Samo dobrim radom i našom poniznošću možemo osvojiti još nagrada.

Stječe se dojam da razumije pitanje na hrvatski...

- Svidjelo bi mi se naučiti hrvatski, prekrasan jezik, naučio sam neke riječi, intuicija mi kaže kako će ići pitanje, tako sam osjetio i vaše pa odmah počeo odgovarati.

Vaša reakcija na temu