Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović LICEM U LICE: Žganec je igrač odluke kada se lomi, a Perković i Shorter jedini mogu dovesti Zadrane u probleme

LICEM U LICE: Žganec je igrač odluke kada se lomi, a Perković i Shorter jedini mogu dovesti Zadrane u probleme

Tišmi i Runjiću teret na leđima

Sedam međusobnih dvoboja ove sezone Zadra i Splita završilo je sa šest pobjeda momčadi Danijela Jusupa, a uoči prve finalne utakmice radimo presjek rostera poziciju po poziciju:

Lakić/Mekić - Kalajžić/Kučić

Dugo se provlači teza kako Zadar igra bez pravog razigravača na terenu. I da, Danijel Jusup je posložio momčad na način da praktički svatko od najjačih karika može igrati na svakoj poziciji, ali Arijan Lakić ove sezone je jako uporište svojim suigračima. 'Jedinica' koja rijetko griješi, često je unatoč što mu vanjski šut nije jača strana, pogađao važne trice i prometnuo se u jednog od ključnih kotačića Jusupovog stroja. Rijetko je zadarski strateg davao njegovoj alternaciji Mekiću važne minute na terenu...

S druge pak strane parketa, poletni splitski dvojac Kalajžić - Kučić nastojat će agresivnom igrom smanjiti vrijeme napada zadarskom stroju. U polufinalnoj seriji s Cibonom, upravo je ta agresivnost bila jedan od glavnih razloga laganih pobjeda 'žutih' - nema sumnje kako će Rimac pokušati natjerati Kalajžića i Kučića da pušu za vrat Lakiću.

Drežnjak - Shorter/Perković

Najjači zadarski šuter nije na razini igara iz prošle sezone, ali daleko od toga da Drežnjak neće isporučiti svoju dozu poena ako mu se pruži prilika. Hercegovac strpljivo gradi svoj košarkaški put u krilu Danijela Jusupa, pa je sigurno kako će povremeni reprezentativac vrlo brzo pronaći svoje mjesto i na ozbiljnoj razini od regionalne i domaće košarke. Drežnjak će 'lice u lice' ići s reprezentativnim kolegom Perkovićem i Shorterom - predvidjet ćemo da će uspjeh Splita u ovoj seriji ovisiti baš o inspiraciji potonjeg dvojca. Perković i Shorter su sposobni povući 'žute' do iznenađenja protiv Zadra, a hoće li u tome uspjeti ostaje za vidjeti.

Činilo se u nekoliko navrata kako Shorter i Perković nisu na istoj valnoj duljini - djelovalo je kao da 'ne vide' jedan drugoga na parketu, ali uspije li bar jedan od njih dvojice dovesti svoju igru u zonu komfora na Višnjiku, zadarske navijače bi mogli uvesti u nervozu, a samim time preusmjeriti vodu na splitski mlin.

Božić/Ramljak/Davis - Tišma/Runjić

Zadarski kapetan Marko Ramljak je uz Luku Božića najvažniji igrač Jusupove  momčadi - dobro se to osjetilo u nekoliko navrata - energija, agresivnost u obrambenom i napadačkom skoku ključ su uspjeha Zadra. A sve to im itekako nosi Ramljak, jedan od igrača koji su sljedeće sezone za Zadar vezani ugovor i ta činjenica dovoljno govori. Luka Božić je najbolji igrač regionalne lige, sve do prije nekoliko dana se njegov transfer u Valenciju smatrao riješenom pričom, ali izgleda kako su se stvari zakomplicirale. Secirati njegov doprinos rezultatima Zadra je bespotrebno, jednostavno s njim i bez njega ne pričamo o istoj momčadi.

Amerikanac Davis nije na razini prošlogodišnjih izdanja kada je privukao pozornost na sebe. Ove sezone nije stigao na pripreme, Jusup je dugo odgovorne u klubu molio da pronađu način da dovedu tog krilnog igrača. Teško se može reći da je ičim ove sezone opravdao takav status kod Jusupa, ali možda baš u finalnoj seriji dokaže zbog čega je Jusup toliko inzistirao na njemu.

S druge strane Tišma i Runjić dijele podjednaku minutažu na parketu, a u situaciji gdje je Split ograničen s tek dvojicom Amerikanaca u isto vrijeme u petorci, te ozljedom Vuke, jasno je kako će ogroman teret pasti na njihova leđa. Možda to i neće biti teret, eto i Tišmi i Runjiću napokon prilike da pokažu zašto ih se trpi i čeka. Krase ih sjajne fizičke predispozicije, Tišma je jači na lopti, a Runjić iako ove sezone možda nije bio na očekivanoj razini - daleko od toga da je podbacio - svakako je i na 'oko' vidljivo kako je često osporavani vanjski šut popravio, pa je postotno gledamo najprecizniji šuter za tri poena u splitskoj momčadi u regionalnoj ligi (iako uzorak nije velik).

Žganec/Mazalin/Jambrović - Funderburk/Sullivan/Ljubičić

Ni jedna ni druga momčad se ne oslanja ne igra s dominantnim centrom pod koševima, najbliži toj ulozi je Splitov Ljubičić, ali njegovu sezonu su obilježile ozljede i njegove minute na parketu su bile sve kraće i kraće. Karlo Žganec je 'mozak' Zadrove igre, 'playmaker' zarobljen u tijelu centra, Zadrov 'faktor X' kako bi znao naglasiti Roko Leni Ukić, ostavio je pečat na osvojenim trofejima od kada je na ljeto 2022. godine stigao U Zadar s Gripa. Iz ove perspektive, možda je to i najveći neuspjeh sportskog direktora Splita Tea Čizmića, koji nije uspio zadržati trofejnog Zagrepčanina u žutom dresu. Lovro Mazalin mu strpljivom igrom pod koševima pomaže, nadopunjuju se i više nego dobro, te su jako oružje zadarskog 'Jusupballa', igrači koji su sposobni trenerove zamisli sprovesti na parket.

Funderburk je jedini od trojice stranih pojačanja Splita koji je preživio čistku nakon katastrofalnog ulaza u sezonu - opravdano. Pokazao je američki centar kako ima niz kvaliteta, raznolik napadački arsenal, a što će od toga imati šanse upotrijebiti u finalu ostaje za vidjeti. Sullivan nije na prošlosezonskoj razini, obrambeno je, nažalost po splitske navijače, jako loš i neuvjerljiv, znaju to u zadarskom taboru - i jasno je iz dosadašnjih međusobnih dvoboja kako njegovim ulaskom na parket, ideja zadarskog napada je samo jedna - napasti Sullivana.

Vaša reakcija na temu