Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Na današnji dan prije 15 godina Hajduk je proslavio zadnju titulu, a Ćiro se nakon utakmice s Varteksove klupe premjestio na Hajdukovu

Na današnji dan prije 15 godina Hajduk je proslavio zadnju titulu, a Ćiro se nakon utakmice s Varteksove klupe premjestio na Hajdukovu

Torcida je na sjeveroistoku izvjesila transparent 'Ćiro, odjebi od Hajduka'

Na današnji dan prije točno 15 godina Hajduk je proslavio svoju zadnju titulu prvaka Hrvatske. Podsjećamo se utakmice protiv Varteksa iz tog 28. svibnja 2005. godine u uistinu posebnoj sezoni koju je obilježio i nezaboravan doček Niki Kranjčaru u zimskom prijelaznom roku.

U tom periodu trener je bio Blaž Slišković, koji je prethodno osvojio i naslov jesenskog prvaka, no rezultati u proljetnom dijelu nisu bili u skladu s očekivanjima predsjednika Branka Grgića i sportskog direktora Igora Štimca, pa je Slišković smijenjen nakon domaćeg remija s Rijekom (1:1) u drugom kolu Lige za prvaka (9. travnja), a na klupu je sjeo Štimac, koji je vodio zadnjih osam kola. U tom trenutku Hajduk je bio vodeći na tablici, a Dinamo je igrao Ligu za ostanak, pa je uokolo kružio vic da je ovo prva sezona u kojoj će i Hajduk i Dinamo biti prvaci, s obzirom da se tablica podijelila u dva dijela.
Hajduk se za prvo mjesto borio s Interom iz Zaprešića, koji je u zimskom prijelaznom roku ostao bez Luke Modrića, koji je prešao u Dinamo, ali ostao mu je u obrani Vedran Ćorluka i sve do zadnjeg kola je 'div iz predgrađa' ostao u igri za titulu. U ključnom dvoboju prvenstva Hajduk je u Zaprešiću odigrao 1:1 i tako se došlo do zadnjeg kola u kojemu je Hajduk na Poljudu morao pobijediti Varteks, trenera Ćire Blaževića, da bi osvojio titulu...

Pred oko 25.000 gledatelja 'bijeli' su nastupili u sastavu: Balić, Blatnjak, Bartulović, L. Vučko, Vejić, Đolonga (od 54. Grgurović), Ćaćić, Biščević, Bušić (od 61. Lovrek), Kranjčar (od 79. Munhoz), Leko.
Već nakon 57 sekundi 'bijele' je u vodstvo doveo Hrvoje Vejić, a u 11. minuti Biščević je povisio na 2:0. U 20. minuti Bušić je povisio na 3:0, već u 22. na semaforu je svijetlilo 4:0, a gol je postigao Ćaćić.
Dvije minute kasnije cijela sjeverna tribina osvanula je u crveno-plavoj boji, usred koje je dominirao broj 17, brojka koja je označavala još jednu po redu Hajdukovu titulu. Do kraja su poentirali još Lovrek u 69. i Kranjčar u 76. minuti.

Utakmica je završila rezultatom 6:0, 'bijeli' su postali prvaci, a pamtit će se i da je odmah nakon susreta Ćiro Blažević s klupe Varteksa preselio na klupu Hajduka.

Još tijekom dvoboja s Varteksom, kod rezultata 4:0 počelo je prepucavanje na tribinama, a u 49. minuti Torcida je na sjeveroistoku izvjesila transparent 'Ćiro, odjebi od Hajduka'. Uslijedio je pravi verbalni rat na tribinama, gdje je veći dio stadiona podržavao Ćiru i klicao mu 'Ćiro majstore', a kad bi sjeveroistok krenuo skandirati 'Ćiro cigane', čuli bi se zvižduci ostatka stadiona. Zanimljivo je da je tada čak i sjever bio podijeljen, sjeverozapad je naime, odobravao Ćiri...
U svakom slučaju, to prepucavanje na tribinama bilo je u prvom planu po tadašnjim tiskovinama, Štimac je nakon susreta izjavio:

- Presudila je danas publika, svi smo čuli poruku većine stadiona, koja se izjasnila pozitivno prema Ćiri.

Blažević je rekao:

- Znam kako vratiti i ovaj dio publike koji mi nije sklon. Ja sigurno nisam taj koji će dijeliti navijače, priredit ću im na terenu igru kakvu priželjkuju.

Još je dodao:

- Još prije sat vremena bio sam deprimiran radi jednog transparenta i povika dijela navijača, no Štimac me uspio uvjeriti kako je veći dio publike za mene. Ne krijem kako mi je životna želja bila postati trener Hajduka.

Dodajmo još i izjavu predsjednika Branka Grgića:

- U zadnjih pet godina uspjeli smo osvojiti tri prvenstva. Drago mi je da smo ispunili obećanje, presretan sam, ali najteži dio posla, pripreme za europske izazove, tek nas čeka.

Te sezone navijački trofej 'Hajdučko srce' osvojio je vratar Vladimir Balić, a Hrvoje Vejić proglašen je najboljim igračem Hajduka po žiriju sportskih novinara i klupskih čelnika.

Nakon osvajanja prvenstva Hajduk više nije imao nimalo razloga za slavlje. Uslijedile su nezaboravne pripreme s Ćirinim izjavama u prvom planu ('Dajte mi Liverpool, oni su zreli za poraz', 'Blažević i Katalinić? To su sine Bog i šeširdžija. Ja bih tom Shelbourneu deset komada zabio. Deset komada!!!')... Uslijedio je povijesni debakl, poraz na Poljudu od 0:5 od Debrecena u kvalifikacijama za Ligu prvaka (ukupno 0:8), a u prvenstvu su 'bijeli' odigrali za sada jedinu sezonu HNL-a bez plasmana u Europu. Nakon te 2005. godine 'bijeli' su osvojili dva Kupa, a na novu titulu još se čeka...

Vaša reakcija na temu