Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Otvorene paraolimpijske igre u Parizu

Otvorene paraolimpijske igre u Parizu

Hrvatsku zastavu nosili su parastolnotenisačica Anđela Mužinić Vincetić i paraplivač Dino Sinovčić

Spektakularnom svečanošću u 'srcu Pariza', na glasovitoj aveniji Champs-Elysees i Place de la Concorde otvorne su 17. Ljetne paraolimpijske igre na kojima će idućih 11 dana nastupiti oko 4.400 parasportaša iz 168 delegacija, među kojima i 22 hrvatskih parasportaša.

Po prvi put u povijesti ceremonija otvaranja održala se izvan stadiona. I dok je tijekom otvaranja OI u središtu bila rijeka Siene, večeras su središte bili kultni Place de la Concorde i Champs-Elysees na kojima se okupilo oko 60.000 gledatelja.

Zanimljiva ceremonija otvaranja, pod nazivom 'Paradoks' je kroz pet 'umjetničkih slika' otvorila pitanje invaliditeta i inkluzije. Vodila nas je od razdora do sloge. Svaka umjetnička sekvenca pričala je priču o tome kako se izvođači sastaju, ponovno otkrivaju jedni druge i rade zajedno na stvaranju, novog, inkluzivnijeg i mirnijeg društva. Umjetnički direktor svečanosti bio je Thomas Jolly iza kojeg su i svečanosti otvaranja i zatvaranja OI.

Sportaši su u povorci kroz Champs-Elysees ušli na Place de la Concorde, a hrvatsku zastavu nosili su parastolnotenisačica Anđela Mužinić Vincetić i paraplivač Dino Sinovčić.

U protokolarnom dijelu programa govore su održali predsjednik IPC-a Andrew Parsons, te predsjednik Organizacijskog odbora Tony Estanguet, nakon kojih je francuski predsjednik Emmanuel Macron i službeno otvorio Igre otvorenim.

Jedan od vrhunaca ceremonije otvaranja bilo je i paljenje paraolimpijskog plamena. Baklju su na putu prema Jardin des Tuileries nosile brojne paraolimpijske legende, a kao posljednji kotao su zajedno upalili Charles-Antoine Kouakou, Fabien Lamirault, Elodie Lorandi, Alexis Hanquinquant i Nantenin Keita.

Veličanstveni balon koji je nosio olimpijski plamen iznad vrta Tuileries tako se 'vratio' i za Paraolimpijske igre.

U Parizu će sudjelovati oko 4.400 sportaša iz 168 paraolimpijskih odbora, a natjecat će se u 22 sporta. Hrvatske boje branit će 22 parasportaša, a imat ćemo predstavnike u šest sportova.

Najviše predstavnika Hrvatska će imati u atletici, deset (Deni Černi, Ivan Katanušić, Matija Sloup, Erik Fabian Kaurin, Luka Baković, Velimir Šandor, Miljenko Vučić, Marijan Presečan, Mikela Ristoski, Ivana Purkić), u para stolnom tenisu hrvatske boje će braniti četvero sportaša (Anđela Mužinić Vincetić, Helena Dretar Karić, Mirjana Lučić, Borna Zohil), po troje u paraplivanju (Dino Sinovčić, Emma Mečić, Paula Novina) i bocciji (Anamarija Arambašić, Dora Bašić, Davor Komar), te po jedan u paratriatlonu (Antonio Franko) i parataekwondu (Ivan Mikulić).

Hrvatska je do sada osvojila 26 medalja na ljetnim Paraolimpijskim igrama pri čemu pet zlatnih, osam srebrnih i 13 brončanih medalja.

Najbrojniju reprezentaciju Hrvatska je imala u Pekingu 2008. i Londonu 2012. godine sa 25 predstavnika, dok je na zadnjim igrama u Tokiju, također bilo 22 predstavnika.

Najuspješnije Igre bile su u Pekingu gdje su hrvatski parasportaši osvojili tri zlata i jedno srebro, dok su u Tokiju osvojili sedam medalja, ali bez zlata - tri srebra i četiri bronce.


Vaša reakcija na temu