Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
PRIČA O SLAVIJI: Europu nisu igrali 22 godine, a sada su je izborili osvojivši Kup pred 32.000 gledatelja na stadionu Levskog

PRIČA O SLAVIJI: Europu nisu igrali 22 godine, a sada su je izborili osvojivši Kup pred 32.000 gledatelja na stadionu Levskog

Bugarsko prvenstvo osvojili su sedam puta

Slavija iz Sofije osnovana je 1913. godine. Riječ je o najstarijem klubu iz glavnog bugarskog grada. Bugarsko prvenstvo osvojili su sedam puta (prvi put 1928.), a posljednji put okrunili su se prije 22 godine. 

Bugarski kup osvojili su osam puta, a posljednji prije nešto više od mjesec dana. Tada su u finalu na stadionu Levskog pred 32.000 ljudi svladali gradskog rivala nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca (4:2). Nakon 120 minuta nije bilo golova.

U tom susretu trener Slavije Zlatomir Zagorčić koristio je 13 igrača, a zanimljivo je da nijedan nije bio stranac! Sami Bugari...

Inače, Zagorčić je na klupi Slavije već više od godine dana, stigao je u svibnju prošle godine. Prethodno je vodio Vojvodinu s kojom je u ljeto 2015. izbacio Sampdoriju. Kao igrač Zagorčić je branio boje Novog Sada, Litexa iz Loveča, Adanaspora i Lugana. Za bugarsku je reprezentaciju ubilježio 23 nastipa, a prvi trenerski posao bila mu je Vojvodina, 2012. godine. Slavia iz Sofije mu je četvrti klub u trenerskoj karijeri, vodio je još Donji Srem i Litex. 

Slavia je prošlu sezonu završila na sedmom mjestu, nisu uspjeli izboriti plasman među šest najboljih koji su igrali Ligu za prvaka. 

Već su startali sa pripremama, odigrali su i dvije prijateljske utakmice. Prije sedam dana su izgubili od Boteva 4:2, a u ponedjeljak su sa 3:0 svladali Rabotnički. 

Prema transfermarktu vrijede nešto manje od pet milijuna eura, a igraju na stadionu kapaciteta 25.556 gledatelja. 

Najveći uspjeh u Europi ostvarili su u sezoni 1966/67 kada su igrali polufinale Kupa kupova. Na putu do finala zaustavio ih je Glasgow Rangers. Dva su puta osvojili i kup Balkana, a posljednji izlaz u Europi datira iz 1996. Tada su prvo svladali litavski Inkaras Kaunas (5:4 u dva dvoboja), da bi ih potom zaustavio austrijski Innsbruck sa 5:2 u dvije utakmice. Sada se pak vraćaju na europsku scenu. Nakon 22 godine... 

PRIČA O KLUBU IZ TAMPEREA: Ilves izlazi u Europu nakon 27 godina, a jedini put su uspjeli nekoga proći u sezoni 1991/92 

Vaša reakcija na temu